„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horváth Csaba a Tóth Csaba-ügyről: Méltatlan vád miatt ellenzéki politikus ne vonuljon vissza

28/09/2021 19:10

| Szerző: Klubrádió/szg

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere szerint az olyan konfliktusokat, mint ami Hadházy Ákos és Tóth Csaba között kialakult, etikai egyeztető bizottság elé kellene vinni, ahol nem pártpolitikai alapon döntenének. „Én is azt szeretném, ha a politika tisztább lenne, de egy méltatlan vád nem eredményezné azt, hogy egy ellenzéki politikus sok év munka után kiszáll, mert elege van” – fogalmazott. Beszélt arról is, hogy „bizonyos emberi kérdéseket még rendezni kell”, de kampányol Hadházy mellett is.

2021. szeptember 28. Megbeszéljük / részlet, Horváth Csaba (21.09.28.)
14:48
00:00

Horváth Csabát, Zugló MSZP-s polgármesterét kérdeztük arról, hogy párttársa, a kerület hivatalban lévő országgyűlési képviselője, Tóth Csaba hétfőn bejelentette: visszalép az előválasztástól. Ennek előzménye, hogy ellenfele, Hadházy Ákos nemrég olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek azt sejtették, hogy a szocialista képviselőnek titkolt befolyása lehet egy budapesti gyártelep fölött. Ahogy a független képviselő a Klubrádióban fogalmazott: „nagyon komoly, több száz millió forintos, elrejtett vagyon van a befolyása alatt”. Ezután, a második előválasztási miniszterelnök-jelölti vitán Karácsony Gergely főpolgármester közölte: már nem támogatja tovább Tóth Csabát, majd őt követte a Jobbik, a DK és a Párbeszéd is.

Horváth Csaba a Megbeszéljük adásában azt mondta: Hadházy Ákos, aki bejelentette ezt az ominózus ügyet, „azt állította, hogy a konstrukció maga jogszerű”. Tóth Csaba pedig saját bevallása szerint nem a jogi, hanem az erkölcsi, morális támadások, a személyes, őt és a családját ért fenyegetések miatt vonul vissza. A zuglói polgármester azt szeretné, ha ezeket a konfliktusokat legalább baráti oldalon etikai egyeztető bizottság elé vinnék, ahol nem pártpolitikai alapon döntenének. Két éve tett javaslatot arra, hogy az ellenzéki pártok hozzanak létre független békéltető testületet, amelyben minden pártnak ott van a szakértője, de sajnos nem jött létre. 

Ennek hiányában sajnos marad a sárdobálás, Tóth Csaba levonta a konzekvenciát, és úgy döntött, hogy ebből nem kíván tovább részt venni – vélekedett. Ez a helyzet olyan, ami inkább távolabb viszi az emberek érdeklődését a politikától. „Én is azt szeretném, ha a politika tisztább lenne, de egy méltatlan vád nem eredményezné azt, hogy egy ellenzéki politikus sok év munka után kiszáll, mert elege van” – fogalmazott.

Hisz abban, hogy tudniuk kell szembenézni a saját hibáikkal is, de az némi rossz érzéssel tölti el, hogy gyakorlatilag minden párt mentegeti a saját, hibákba keveredett képviselőjét, a náci karlendítésre hasonlító mozdulatot tevő jobbikost, a „devizahiteleseken élősködő” momentumost, vagy az offshore-céggel összefüggésbe hozott DK-st.

Arra a kérdésre, hogy ezek a konfliktusok maradandó sérüléseket okoznak-e a pártoknak, úgy válaszolt: „a sérülések, amelyeket emberek okoznak egymásnak, járhatnak olyan következménnyel, hogy nem azzal a lelkesedéssel támogatja valaki a jelölttársát, aki megnyerte az előválasztást”. A teljes mellszélességgel támogatásnak az a feltétele, hogy ne tegyenek olyat ellenfeleikkel, ami emberileg kifogásolható. Azt várná el minden ellenzéki politikustól is, hogy ne a másik lejáratásából építsen politikát.

Elmondta: bőven 10 ezer fölötti a Zuglóban leadott szavazatok száma, ez országos szinten kiemelkedően magas. Zuglóra különleges figyelem irányult, ez azt mindenképpen mutatja, hogy ott a Fidesznek nem lesz esélye. Hozzáfűzte: a már kétszer győztes képviselő, Tóth Csaba is nyilvánvalóan megnyerte volna a választást. 

Azzal kapcsolatban, hogy a szocialisták teljes erővel, szívvel kampányolnak-e majd Hadházy Ákos mellett az országgyűlési választáson, Horváth Csaba úgy válaszolt: természetesen, azt már elmondta, hogy azzal fog kampányolni, akire a zuglóiak a legtöbb voksot adják. „Nyilvánvalóan bizonyos emberi kérdéseket még rendeznünk kell”, de az MSZP nemcsak Zuglóban, máshol is, ahol nem saját jelöltet állított, támogatni fogja az ellenzék jelöltjeit, ez az előválasztás minimuma.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2021. szeptember 28., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György