„Klubrádió
A lényeg

A magas részvételi arány nem kedvezett Tóth Csabának

28/09/2021 10:05

| Szerző: Klubrádió

Már azelőtt is, hogy az támogató ellenzéki pártok kihátráltak volna a zuglói MSZP-s jelölt Tóth Csaba mögül, hogy nem sok esélye volna nyerni az előválasztáson. A szivárgó szavazóköri adatok szerint kihívójára Hadházy Ákosra sokkal többen adták le szavazatukat.

A belső mérésekre és a magas előválasztási részvételi arányra hivatkozva azt írja a hvg.hu, hogy Hadházy Ákossal szemben egyáltalán nem biztos, hogy győzött volna a Zuglóban egyébként jóval inkább beágyazott Tóth Csaba, akinek így erősen befolyásolhatták a visszalépésről meghozott döntését ezek a körülmények.

A portál információi szerint Tóth esélyei már Karácsony és a korábban őt támogató pártok kihátrálása előtt sem voltak túl jók. Már Tóth visszalépése előtt olyan információk jutottak el a szerkesztőséghez az országos kampányra rálátó szocialista forrástól, hogy "csodaszámba menne, ha mindezek után Csaba tudna nyerni".

Egy helyi MSZP-s párttag pedig – aki részt vesz a zuglói előválasztásban – azt elmondta a lapnak, hogy többször annyi voks érkezik Hadházyra, mint Tóthra. Persze a szavazás titkos, de a szavazóköri delegáltak sokszor látják, hallják, kire voksol az illető, sőt van, aki az asztalon, az orruk előtt húzza be az x-et.

Tóth Csaba, MSZP, Zugló, XIV. kerület, előválasztás
Fotó: Facebook
 

"A zuglói választókerületben tapasztalható magas előválasztási részvételi hajlandóság is Hadházynak kedvez" – mondta Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója. Szerinte kétségtelen, hogy Tóth Csaba "jól mozgósít", viszont a rá leadott MSZP-s kemény mag szavazatokban mérhető előnye annál gyorsabban lemorzsolódik, minél többen mennek el voksolni az előválasztáson. “Márpedig ebben a körzetben az egész országban az egyik legmagasabb a részvétel” – mondta Róna. Felhívta a figyelmet: Tóth azért tudott 2014-ben és 2018-ban is győzni a Fidesz jelöltje ellen a választáson, mert nem volt érdemi ellenfele az ellenzéki oldalon, ám most Hadházyban egy erős vetélytársra akadt, ez pedig már az előválasztással mérhetővé válik.