„Klubrádió
Reggeli gyors

Horn Gábor: A Fidesz olyan, mint egy hit alapon szerveződő vallási közösség

12/09/2022 12:37

| Szerző: Klubrádió

"Mindannyiunkra tartozik, hogy a miniszterelnök a sajátjainak mit mond, illetve egy ilyen nagyon nehéz helyzetben mit gondol a világról" – mondta a kötcsei Fidesz-piknikről a Reggeli gyorsban Horn Gábor, a Republikon alapítvány elnöke, volt országgyűlési képviselő.

2022. szeptember 12. Reggeli gyors - részlet - 22.09.12. - Horn Gábor
11:17
00:00
21. alkalommal rendezte meg a kötcsei polgári pikniket idén a Fidesz pártalapítványa, az amelyre hagyományosan fideszes politikusok és a Fidesz-közeli szellemi-gazdasági elit tagjai kapnak meghívást. Orbán Viktor miniszterelnök kötcsei beszédének egy része az orosz–ukrán háborúról és annak Magyarországra gyakorolt hatásáról szólt.

A Republikon alapítvány elnöke szerint mindannyiunkra tartozik, hogy a miniszterelnök a sajátjainak mit mond, illetve egy ilyen nagyon nehéz helyzetben mit gondol a világról. "Amit jelenleg lehet tudni a Kötcsén elhangzottakból, azok nagyjából azok az irányok, amiket eddig is hallottunk: a fő probléma nem mi vagyunk; Magyarország áll a vártán, és a legnagyobb ellenségeink leginkább Brüsszel; illetve az orosz-ukrán konfliktusért még véletlenül sem az oroszok a hibásak. Új irányokat, kiszivárogtatott információkat eddig nem hallottunk, ami persze valószínűleg majd meg fog történni, a propagandagépezet által kerül majd felszínre, nem úgy, hogy mi magunk meghallgathatnánk, hogy miről beszélt Orbán Kötcsén" – mondta Horn Gábor, a Republikon alapítvány elnöke, volt országgyűlési képviselő a Reggeli gyorsban.

A volt országgyűlési képviselő szokatlannak tartja, hogy ennyire zárt közösség a Fidesz, olyan, mint egy – nagyon erősen egy dologban vagy valakiben hívő, – hit alapon szerveződő vallási csoportosulás. Szerinte illúzió azt gondolni, hogy a Fidesz-tagság leváltaná Orbánt vagy csak, hogy a Parlamenten belüli 2/3-os többsége meggyengülne, ráadásul a törzsközönsége, az a 2-2,2 millió fideszre szavazó ember is meg fog maradni, mert ők tényleg hisznek abban, hogy bármi történik, arról nem az elnök tehet, és Orbán Viktor mindig segíteni fog rajtuk. Horn semmiféle esélyét nem látja annak, hogy a Fidesz hatalma 2026-ig megroppanna vagy felszámolódna, bár azt elképzelhetőnek tartja, hogy a következő választást elveszítheti, de amíg a Fidesznek nem lesz potenciális kihívója, addig a kormánypártnak nem is lesz kitől félnie.

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Horn Gáborral
2022. szeptember 12., csütörtök 07:33
Műsorvezető: Mérő Vera