„Támogassa
Hetes Stúdió

Hetes: mire számíthatunk, ha győz az ellenzék?

18/12/2021 13:10

| Szerző: Klubrádió/szg

Mi a különbség két rossz között? Mit lehet tudni a jövő évi költségvetésről? Lehet-e elég aláírást összegyűjteni karácsony előtt? Mi lesz az Orbán-Macron-találkozó hatása? Ezek voltak a Hetes Stúdió kérdései.

2021. december 18. Hetes Stúdió (2021. december 18., szombat 15:00)
51:00
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Ha győz az ellenzék, 12 év után másik országot látunk majd, de az nem lesz békés, sőt rossz lesz, mondja Szentpéteri Nagy Richard politikai elemző, alkotmányjogász. Mi a különbség két rossz között?

350 milliárd forint értékű állami beruházásokat állít le a kormány, egyedül novemberben 1000 milliárddal nőtt ugyanis a hiány, ami amúgy is évtizedes rekordokat dönt. Ennek fényében mit lehet tudni a jövő évi költségvetésről úgy, hogy az eddigi is alig átlátható volt?

Költségvetés - Varga Mihály benyújtotta a 2021-es költség
 
 A 2021. évi költségvetési törvényjavaslat az Országházban a tervezet benyújtásának napján, 2020. május 26-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Az engedélyező hatóság addig húzta az időt, amíg az ellenzék által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtésének elkezdése nem esett az ünnepekre. Nehéz lesz az aktivisták helyzete, bár a támogató aláírások azért már vidéken is gyűlnek. Józsa Márta riportja.

 
 Aláírásgyűjtés a Széll Kálmán téren
 Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Egyes, baloldalról jövő értékelésekkel szemben a Macron-Orbán találkozó közelebb hozta a két politikust, több dologban is szövetségesek lesznek, például az atomenergia, vagy a migráció kérdéseiben, bár a francia elnök azt is mondta, híve a jogállami mechanizmusok használatnak. Az EU Magyarországgal foglalkozó jelentéstevőjét, Gwendoline Delbos-Corfieldet kérdeztük a francia uniós elnökségről is. Csernyánszky Judit interjúja.

Orbán Viktor fogadta Emmanuel Macron francia elnököt
 
Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt a Karmelita kolostorban 2021. december 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

2021. december 18. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2021. december 18., szombat 16:05)
51:52
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor, Gergely Zsófia Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A műsor második órájában szokás szerint Megbeszéltük (a hét legfontosabb eseményeit): ezúttal Kárpáti Iván, Rózsa Péter és Bolgár György részvételével.