„Támogassa
Reggeli gyors

Herczog László: Több kollektív szerződés kellene

28/11/2023 15:24

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Bizonyos ágazatokban valós veszély, hogy az alacsonyabb bérért dolgozni hajlandó külföldi és a magyar munkavállalók versenyhelyzete a bérek letöréséhez vezethet. Ezt azzal lehetne kivédeni, ha több kollektív szerződés lenne – mondta Herczog László, korábbi szociális és munkaügyi miniszter a Reggeli gyorsban.

2023. november 28. Reggeli gyors - részlet Herczog László 2023.11.28.
07:02
00:00

A Magyarországon dolgozó vendégmunkások száma néhány év alatt megduplázódott: míg 2019 elején a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint még csak 50 ezer külföldi munkavállaló dolgozott itthon, 2022-ben 81 ezer, idén év elején a munkaerő-közvetítő cégek számítása szerint már több mint 100 ezer – írta a G7 gazdasági portál hétfői elemzésében.

Ráadásul az elmúlt időszakban számos nagyberuházást jelentett be a kormány – gondoljunk csak a kiépülő akkumulátoriparra – ezekről látható, hogy akár a megvalósításukban, akár később a működtetésükben nagy létszámban vesznek majd részt vendégmunkások. Emiatt a vendégmunka kérdésköre egyre inkább forró témává válik: a kormány több lépésben változtatta a szabályozását. Ellenzéki szereplők rendre kritizálják a folyamatokat, a leginkább érintett munkahelyekre rálátó szakszervezetek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy szükség lenne a vendégmunkások érdekképviseletére  – mutatott rá szintén a G7 még szeptemberben.

Utóbbival egyetért Herczog László közgazdász is, aki korábban a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere volt. Bár a vendégmunkások világszerte jellemzően alacsony presztizsű, alacsony fizetéssel járó munkákat végeznek – sokszor olyan feladatokat, amelyekre egyszerűen nem vállalkozik senki az adott országban –, Herczog szerint bizonyos ágazatokban valós veszély, hogy az alacsonyabb bérért dolgozni hajlandó külföldi és a magyar munkavállalók versenyhelyzete a bérek letöréséhez vezethet.  "Minél több kollektív szerződés kellene, hiszen a magyar munkajogi szabályozás semmilyen megkülönböztetést nem tesz lehetővé" – mutatott rá a közgazdász.

Ha van egy beruházás, amihez nincs hazai munkaerő, akkor természetes, hogy külföldről keresnek. Ugyanakkor első körben azt érdemes megvizsgálni, hogy az adott projekt mennyire jövedelmező, mennyire hatékony, vagyis nem csak foglalkoztatás- hanem fejlesztéspolitikai kérdésről van szó – mondta Herczog László a Reggeli gyorsban. Úgy tűnik, hogy az akkumulátorgyárak nem a leggazdaságosabb, nem igazán jövőorientált beruházások – ezért nem várhatunk nagy hozzáadott értéket az emiatt behozott munkaerőtől. "Embereket foglalkoztatni általában akkor érdemes, ha ezzel nyereséget állítunk elő" – magyarázta. Igaz, komoly kutatások folynak az energiatárolás korszerűsítéséről, a technológiaváltás lehetségeiről, ha ezek sierrel járnak, akkor új helyzet áll elő – tette hozzá Herczog.

Az interjúban szó volt még az akkumulátorgyártás környezeti hatásairól, a vízigényéről és arról is, miért lenne érdemes inkább az oktatást fejleszteni. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg, alább pedig egy október végi hosszabb beszélgetést találnak Herczog Lászlóval, amiben szintén szó volt a vendégmunkások ügyéről.

Címlapi képünk illusztráció, nem Magyarországon készült. Forrás: US Marines

Reggeli gyors/interjú Herczog Lászlóval
2023. november 28., kedd 07:52
Riporter: Dési János