„Köszönjük,
A lényeg

Kenyai vendégmunkások is dolgoznak egy szombathelyi üzemben

3/11/2023 15:45

| Szerző: Klubrádió

Az elektronikai cikkek javításával foglalkozó Ivy Technology-nál 35-en végeznek betanított munkát.

Az egy éve érkezett Fülöp-szigeteki vendégmunkások után az utóbbi időben többen is kenyaiakról számoltak be Szombathelyen, akik, mint kiderült, az elektronikai cikkek javításával foglalkozó Ivy Technology telephelyén végeznek betanított munkát – közölte a Nyugat.hu.

A lap utánajárt az ügynek; a TDK Hungarytől azt a választ kapták, hogy a szombathelyi vállalat nem foglalkoztat kenyai vendégmunkásokat, és a jövőben sem tervezi ezt. Az ISI Automotive Hungary Kft. egyelőre nem reagált megkeresésükre.

Hosszabb válasz érkezett viszont az Ivy Technologytól, amelynek lényege, hogy szombathelyi telephelyén dolgoznak kenyai állampolgárságú munkavállalók, jelenleg harmincöten vannak, és betanított munkát végeznek. Az első kenyai csoport idén év elején érkezett Magyarországra, a második csoport pedig október végén. 

Az is kiderült, hogy a 35 kenyai közül mindössze kettő nő. „A cég a kiválasztás során tudatosan törekszik a női munkavállalók bevonzására, de az eddigi tapasztalataink alapján a hölgyek kevésbé nyitottak a külföldi munkavégzésre” - közölte érdeklődésünkre az Ivy Technology, hozzátéve, hogy Szombathelyen a kenyai származású dolgozók mellett még hat másik nemzet képviselői dolgoznak a magyar munkavállalókkal közösen. Ennek a filozófiának köszönhetően viszont több magyar munkavállaló is dolgozik az Ivy Technology külföldi telephelyein.

A külföldi munkavállalók a hatályos jogszabályok értelmében két évre kapnak tartózkodási és munkavállalási engedélyt. A cég bérel nekik lakóingatlanokat, melyek között vannak önálló házak és társasházi lakások is.

A Telex hozzáfűzi, hogy ez nem egyedi eset, például Sopron legnagyobb idősotthonában thai ápolónőket foglalkoztatnak, mert a magasabb bér és a jobb munkakörülmények miatt a soproni szakemberek nagy része Ausztriában vállal munkát. A vendégmunkások érkezése a kormány újraiparosítási stratégiájával is összefügg: Orbánék szerint az ország úgy tud majd fejlődni, hogy az akkumulátorgyártás egyik európai központja lesz. A vendégmunkások helyzete a magyar politika egyik fontos kérdése is lett, a szélsőjobboldali Mi Hazánk például a cigánybűnözés mellett most már hónapok óta vendégmunkás-bűnözésről beszél. A kormány egyébként tavasszal el is fogadott egy törvényt a vendégmunkásokról, amelyet váratlanul, életbe lépése előtt vissza is vont.