„Klubrádió
Esti gyors

Hegedűs Dániel: A magyar kormány nem ért el semmit

13/12/2022 19:58

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Bár sikerült közös nevezőre jutni a magyar kormányzat által várt uniós források, valamint az Orbán-kabinet által eddig ellenzett globális minimumadó és az Ukrajnát segítő közös EU-s hitelfelvétel ügyében, de a magyar kormány lényegében nem ért el semmit Hegedűs Dániel a German Marshall Fund elemzője szerint. Amíg meg nem valósulnak a konkrét jogállamisági feltételek, addig az Unió visszatartja a forrásokat.

2022. december 13. Esti gyors - részlet 2022.12.13. Hegedűs Dániel
05:34
00:00

Bár a lengyelek papíron vállalták azokat a jogállamisági feltételeket, amik az eu-s pénzek megszerzéséhez kellenek, az Unió addig nem adja oda a támogatásokat, amíg nem látja a vállalások konkrét megvalósulását. Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint Magyarország részben ráfordult a lengyel útra. Mivel a 5,8 milliárdos uniós helyreállítási alapot elfogadták a tagállamok, ezért a források elvileg hozzáférhetőek lennének Magyarország számára, de amíg nem teljesíti a kijelölt 27 szupermérföldkövet, addig nem lesznek kifizetések – fejtette ki az elemző.

Hozzátette, nincs még egy olyan tagállam, aminek ennyire rossz lenne a helyzete az uniós forrásokhoz való hozzáférés tekintetében. Az Európai Tanács kedden azt írta, hogy a Magyarország által eddig elfogadott korrekciós intézkedések jelentős hiányosságokkal küzdenek, amelyek komolyan veszélyeztetik a jogállamiság elveit, ezért a Tanács úgy véli, hogy az uniós költségvetést érintő kockázat továbbra is magas. Ebből a szempontból nem nagyon történt előrelépés – vetette fel a riporter, Selmeci János.

Hegedűs szerint a 27 szuper mérföldkőből 17 azok az antikorrupciós intézkedések, amik elégtelenek lettek minősítve úgy az Európai Bizottság, mind pedig a tagállamok részéről. A 10 további feltétel pedig a alapvetően az igazságszolgáltatás függetlenségéhez kapcsolódik. Nyitott kérdés, hogy Magyarország hogyan lesz képes maradéktalanul megfelelni ezeknek az elvárásoknak március 31-ig – mondta az elemző. Eléggé nagy kihívások állnak a magyar kormány előtt, tette hozzá.

Semmi nem mutat abba az irányba, hogy a magyar kormány bármit is elért volna Hegedűs szerint. Az Európai Bizottság, illetve a cseh elnökség azt követeli a múlt hét óta, hogy Magyarország engedje el a vétót egyrészt az ukrán segélycsomag kérdésében, másrészt a társasági minimum adókulcs kérdésében. Ha ezek teljesülnek, Magyarországnak megszavazzák a tagállamok a helyreállítási tervet – mondta az elemző. Hegedűs hangsúlyozta, hogy ha Magyarország nem blokkolja az ukrán segélycsomagot, akkor valószínűleg jóval nagyobb eséllyel úszta volna meg a kohéziós forrásoknak a felfüggesztését. Ugyanis ez volt az az intézkedés, ami teljes Kelet-Közép-Európát, a másik három visegrádi országot, és főleg Lengyelországot szembefordította Magyarországgal – nyilatkozta Hegedűs. Hozzátette, Magyarország a felfüggesztésére önmaga kivételével egyhangúlag szavaztak a tagállamok, tehát az erős szövetségesnek gondolt lengyel kormány is a magyarral szemben szavazott.

Az Európai Unió kezében vannak azok az eszközök, amivel kikényszerítheti a jogállamisági feltételeket, amik azonban változatlanul fennállnak, mert még mindig jelentős pénzek vannak blokkolva. Ugyanakkor az elemző szerint a magyar kormánynak mindig lesz lehetősége ahhoz, hogy vétózzon, mindig lesz egy újabb téma, amibe ezt bele lehet vinni. Ebből a szempontból érdemes lesz arra figyelni, hogy például mit kezd a kormány majd a svéd és finn NATO csatlakozásnak a kérdésével, hogy esetleg előrehozzák-e januárra és gyorsan megszavazzák, hogy megnyugtassák a partnereket, vagy tovább tolják közel a március 31-i dátumhoz, és gyűjtik-e majd az újabb muníciót egy további blokád politikához – foglalta össze a riporter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors/Interjú Hegedűs Dániellel
2022. december 13., kedd 18:18
Riporter: Selmeci János