„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gábor György: Orbán hipokrita módon nyilvánult meg

13/12/2022 18:32

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A Fidesz politikai erőforrásként használja a vallást – mondta Gábor György annak kapcsán, hogy a Telex riportere az utóbbi két napban hiába igyekezett a templomból kijövő Orbán Viktort interjúra bírni. A vallásfilozófus arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy középkori, misztikus filozófusok szerint a templomból kilépő hívő lelke megnyílik és csak őszintén tud beszélni. Ez a miniszterelnökre nem igaz, mivel hipokrita módon megtagadta a válaszadást az újságírói kérdésekre, tette hozzá Gábor György.

2022. december 13. Megbeszéljük részlet 2022. 12. 13. Gábor György
12:12
00:00

Középkori, keresztény misztikus filozófusok úgy gondolták, hogy a templomból kilépő ember lelke megnyílik, beszéde tisztává válik, és csak igaz dolgokat tud mondani – mondta Gábor György vallásfilozófus. Ám ez Orbán Viktorról aligha mondható el, mivel a Telex riporterének kérdéseit hétfőn azzal a mondattal hárította el, hogy "Ember, most jövök ki a templomból".

Gábor György emlékeztetett, hogy a hívők számára a templom egy szent hely, mert ez a lelkiség szent és  meghitt helyszíne, ahol valóban nem szabad világi dolgokról beszélni és kérdezni. Azonban a templomból kijőve csak az nem válaszol, aki nem akar – tette hozzá a vallásfilozófus. Gábor egy másik hagyományra is felhívta a figyelmet, miszerint a templomból kijőve még az ellenséggel is szívélyesen kell bánnunk: ez szintén nem valósult meg a miniszterelnök és az ellenzéki sajtó találkozásakor.

Mindezek alapján Gábor György hipokrita magatartásnak tartja Orbán Viktor hétfői megnyilvánulását. Gábor emlékeztetett, hogy még Novák Katalin is hajlandó volt válaszolni újságírói kérdésekre államfői beiktatását követően a templomból kijőve. A vallásfilozófus szerint a kormány mindössze politikai erőforrásként tekint a vallásra, de igazi hittel nem rendelkeznek.

A beszélgetés apropóját az adta, hogy a Telex kedden ismét a templomnál találta a miniszterelnököt, és ismét igyekeztek kérdéseket feltenni, amelyekre Orbán Viktor megint csak nem válaszolt, viszont most már vele volt sajtófőnöke, Havasi Bertalan is. A két nagyon hasonló interjú-kísérlet ugyanakkor felveti a kérdést, hogy miért jár a miniszterelnök minden nap templomba. Erre egy későbbi betelefonáló hallgató adta meg a választ: decemberben a hívők az ún. rorate-t tartják, amely keretében az adventtől a karácsonyig tartó időszakban minden nap misére járnak. 

Arra azonban nem sikerült konkrét választ találni a hallgatónak, hogy Orbán Viktor mint református miért a katolikus Istenhegyi Szent László Plébániára jár misére. Gábor György szerint ennek köze van ahhoz, hogy a magyar kormánynak sikerült megegyezni az Unióval az eu-s források kiutalásáról. Szerinte ezt a megállapodást a kormányzati propaganda egy olyan keretben fogja tálalni, amelynek nagy jelentőséget fog tulajdonítani Orbán Viktor hitbuzgó karakterének.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük.../Interjú Gábor Györggyel
2022. december 13., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György