„Klubrádió
Vállalkozók Klubja

Ha kevesebbet veszünk belőle, olcsóbban adják

14/05/2019 07:02

| Szerző: Klubrádió

Csökkenhet az orosz gáz ára, ha kisebb mennyiségben vásároljuk, illetve ha nem csak tőlük szerezzük be. Minél inkább jelen van ugyanis az európai piacon a tengerentúli cseppfolyós gáz, annál lejjebb mehet az energiahordozó ára. Fontos tehát, hogy Magyarország több helyről vegye a földgázt, de az oroszokat butaság lenne elfelejteni. Erről beszélt a második Orbán-kormány helyettes államtitkára.

2019. május 13. Vállalkozók Klubja (2019. május 13., hétfő 14:30)
19:21
00:00
Műsorvezetők: Kárpáti Iván

Bár nem lenne jó, ha Magyarország teljes mértékben függetlenedni akarna az orosz gáztól, de mindenképp tanácsos másoktól is vásárolnia, mert azzal több fontos célt is teljesíthetne – mondta a Vállalkozók klubjában Holoda Attila energetikai szakértő.

A műsor a hétfői Trump-Orbán találkozó apropóján foglalkozott az amerikai-magyar kapcsolatokban is kiemelt jelentőségű energiapiaci helyzettel.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egykori tisztségviselője – 2012-ben energetikai helyettes államtitkára – szerint az eurázsiai ország a vezetékes gázszállítás nagy és megbízható szereplője Európában, a kontinens igényeinek nagyjából 30-40 százalékát elégíti ki, az áruja könnyen elérhető, ráadásul újabb vezetékek épülnek ki az irányából. Tehát nem arról kell gondolkodni, hogyan lehet kiiktatni az orosz gázt az importból – utóbbinak „butaság” lenne – azt azonban érdemes megfontolni, hogyan lehet a beszerzési források számát növelni.

A hatalmas tankerekkel szállított LNG vásárlásával a közép-európai államok, így Magyarország is, nem csak a beszerzéseik politikai és stratégiai szempontból fontos diverzifikálását oldanák meg, hanem ezzel ők is tovább nyomhatnák lefelé a gáz árát. És ez a legfontosabb. Az utóbbi másfél évtizedben gázimportőrből exportőrré vált Amerikának pedig az, hogy új üzleteket kössön, és csökkentse az orosz befolyást Európában – tette hozzá.

 
 Cseppfolyós földgázt (LNG) szállító tanker Forrás: Facebook
 

A mai technológia mellett már kézenfekvőnek tűnik, hogy belátható időn belül Magyarország a tengerentúlról is nagyobb mennyiségben vásároljon gázt. A modern szállítási megoldások ugyanis lehetővé teszik, hogy az ország energiaigényeinek egy – kisebb – részét cseppfolyós gázból (LNG) fedezze. Nagyobb részét azért nem tudná ebből a forrásból kielégíteni, mert egyszerre a legnagyobb tanker sem tud több gázt partra tenni, mint Magyarország szezonális, téli napi fogyasztásának ötöde.

Az energiahordozót cseppfolyós állapotban ma már rugalmasan, és a világ szinte minden részére el lehet utaztatni, Európa partjain, Lengyelországban, Litvániában, Görögországban, Portugáliában, Spanyolországban, sorra nyíltak az LNG-terminálok. Ez pedig alapvetően változtatta meg a gázpiacot, de nem csak ez, hanem az amerikai palagázmezők feltárása is – hangsúlyozta.

Mióta az Egyesült Államok már nem importál, a közel-keleti termelők cseppfolyós szállítmányaikat Európában próbálják értékesíteni, ami azonnal levitte a kontinensen a gáz árát, és a folyamat nem ért véget. Ezt a tendenciát erősíthetné Magyarország is azzal, ha elkezd Oroszországon kívülről is nagyobb tételben földgázt vásárolni.

Vállalkozók Klubja
2019. május 13., hétfő 14.30
műsorvezető: Kárpáti Iván