„Klubrádió
Reggeli gyors

"Győzni fogunk, hogy ne legyen több lehetőség a népirtásra" – Szaharov díjat kapott az ukrán nép Strasbourgban

15/12/2022 10:45

| Szerző: Bodnár Barna/Klubrádió

Strasbourgban december 14-én átadták az Európai Parlament Szaharov-díját, amelyet 2022-ben Ukrajna nyert el. A nagy presztizsű elismerést 1988 óta ítélik oda az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért kiálló személyeknek vagy intézményeknek. A díjat átvevő ukrán delegáció és a videohívással csatlakozó Volodimir Zelenszkij köszönetét fejezte ki az Európai Unió és a tagországok támogatásáért, illetve hangsúlyozta, hogy a harc nem csupán Ukrajnáért folyik, hanem az európai szabadságért és demokráciáért. Bodnár Barna a helyszínen beszélgetett a delegáció tagjaival.

2022. december 15. RGY-részlet-Szaharov-díj, 2022.12.15.
05:47
00:00

"Ez a díj azoknak az ukránoknak szól, akik a helyszínen harcolnak. Azoknak, akik menekülni kényszerültek. Azoknak, akik elvesztették rokonaikat és barátaikat. Mindazoknak, akik kiállnak, és harcolnak azért, amiben hisznek. Tudom, hogy Ukrajna bátor népe nem adja fel, és mi sem" – ezt Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke mondta még októberben, amikor az Európai Parlament Elnökeinek Konferenciáján megszavazták a Szaharov-díj idei győztesét: az ukrán népet.

A díj egyik átvevője, Jaroszlav Bozskó az ukrán Sárga Szalag Polgári Ellenállási Mozgalom képviselője a Klubrádiónak azt mondta, a jelenlegi kegyetlen háborús körülmények között az embereknek megváltozik az értékrendjük, így képesek a végsőkig kitartani. Ilyenkor nem gondol pénzre, vagy akár a saját biztonságára sem az ember, csakis a szabadságára. Ez viszi előre az ukrán embereket.

Az ember ilyenkor nem gondol másra, csak a szabadságra

De vajon hogyan tudják az emberek lelkesedését fenntartani, milyen eszközeik vannak arra, hogy tartsák az emberekben a lelket a megszállt területeken? Milyen kihívásokkal néznek szembe a tél beköszöntével Ukrajnában? – vetette fel a riporter.

Ukrajnai háború
 
Csernyihiv - lelőtt orosz gép.
 MTI/EPA/Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata
 
 

A mozgalmunk létrehozásának fő célja az volt, hogy minden ember részt tudjon venni a háborúban, tartozni tudjon valami nagyobb eszméhez, hogy részt vehessen az harcban akkor is, ha nem tud az ellenálláshoz csatlakozni – válaszolta. Az ember ilyenkor nem gondol másra, csak a szabadságra. Ami a nehézségeket illeti, Bozskó szerint a lenagyobb kihívás az áram és a fűtés hiánya az emberek otthonaiban, ez nem csak az ukrán területekre vonatkozik, hanem a megszállt városokra is. "Például, amikor Ukrajna visszafoglalta Herszont, azt láttuk, hogy nincs elektromos áram, nem működnek a boltok, pékségek, az embereknek nincs ivóvizük. Egyszerűen nincs időnk várni, most kell cselekednünk" – mondta.

Olekszandra Matvijcsuk, emberi jogi ügyvéd és a Polgári Szabadságjogok Központja szervezet elnöke szerint alapvető, nemzetközi szintű változásokra van szükség ahhoz, hogy minden háborús bűnös megfelelő büntetést kapjon, ezzel igazságot szolgáltatva minden egyes áldozatnak.

A kérdésre, hogy hogyan dokumentálják, gyűjtik a bizonyítékokat a háborús bűnökkel kapcsolatban, elmondta: több tucat szervezetet egyesítettek, amelyek évek óta gyűjtik az eseteket az adott területeken. Továbbá vallomásokat gyűjtenek áldozatoktól, szakértőket küldenek a felszabadított területekre. Ha valami történt, helyiek fotóit, videóit, bizonyítékait is felhasználják.

Győzni fogunk, hogy ne legyen több kísérlet a népirtásra sem Ukrajnában, sem egész Európában

"Több százezer áldozatról beszélünk, és mindannyian igazságot érdemelnek, nem csak néhány speciális eset. A szándékunk, hogy mindenkinek igazságot szolgáltassunk, függetlenül a társadalmi helyzetüktől. Ahhoz hogy ezt meg tudjuk tenni, teljesen új stratégiára van szükség, új nemzetközi működési elvre. Az kell, hogy a belföldi nyomozók együtt dolgozzanak a nemzetközi nyomozókkal, belföldi bírók a nemzetközi bírókkal. Tulajdonképpen egy hibrid bíróság kell, egy "vakcina", ami erősebbé teszi a belföldi rendszert. Ez nem olyan, mint a hágai bíróság. Ezek módszerek, hogy beépítsük a nemzetközi elemeket a belföldi szintű igazságszolgáltatásba" – magyarázta.

Ukrajnai háború
 
Harkiv.
MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij
 
 

Volodimir Zelenszkij a díjátadón megköszönte az Európai Unió és a tagországok támogatását, hangsúlyozva azt is, hogy az egység mindennél fontosabb annak érdekében, hogy ne történhessen többé sehol a világon hasonló ahhoz, ami Ukrajnában zajlik. "Győzni fogunk, hogy ne legyen több kísérlet a népirtásra sem Ukrajnában, sem egész Európában. Új, hatékony biztonsági rendszert kell adnunk a globális biztonság, a nemzetközi jog és rend érdekében" – fogalmazott az ünnepségen az ukrán elnök.

A Szaharov-díjat az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen harcoló kivételes személyiségek, csoportok vagy szervezetek nyerhetik el, nemzeti hovatartozástól és a tevékenység helyétől függetlenül. A névadó, az orosz Andrej Szaharov támogatta a politikai elnyomás áldozatait: például egy zsidó matematikust bevett a hidrogénbomba-programba, illetve a 70-es években cikkekben, petíciókban követelte a cenzúra eltörlését, a független bíróságokat és az általános választások bevezetését a Szovjetunióban.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors - részlet
2022. december 15., csütörtök 06:35
Riporter: Bodnár Barna