„Klubrádió
A lényeg

Javul a helyzet Kijevben

26/11/2022 18:55

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt hetekben Oroszország az ukrajnai energiaellátást igyekezett megbénítani, emiatt a városok energiaellátása egyre reménytelenebbnek látszott. A legutóbbi napokban azonban javult a helyzet.

Szombatra Kijev vízellátása már teljesen helyre lett állítva, és a távhő- és áramellátás is sokat javult a közelmúltban. Míg egy napja a távhővel fűtött lakásoknak csak 30%-a kapott energiát, mára ez a szám már 90-95%-ra nőtt.

Ugyanakkor némi belpolitikai feszültség is volt emiatt Ukrajnában. Szerdán olyan heves támadások érték Kijevet, hogy a város 50%-ában nem volt áramellátás, és péntekig sem sikerült ezt orvosolni, csak szombatra sikerült a helyreállítás. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lassúnak találta, hogy sokan 20-30 órán át kénytelenek voltak áramszünetben élni; ahogy azt is, hogy az ukrán fővárosban sokan panaszkodtak azért, mert nem jutott elég fűtött helyiség az embereknek. Minőségi munkát vár el - mondta, és bár nem nevezett meg felelősöket, a kritikát ki lehetett érezni szavaiból.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester reagált is, elmondta, hogy 400 olyan pontot hoztak létre, ahol az áram és víz mellett internet-hozzáférést is biztosítanak, és szükség esetén elsősegélyben is tudják részesíteni az embereket, akik ezeken a helyeken fel is melegedhetnek. A kijevi főpolgármester a Bild am Sonntagnak úgy nyilatkozott Zelenszkij kritikájára reagálva, hogy "Ukrajna sikerének kulcsa az országunk elleni orosz támadás után az összetartás, mind nemzeti, mind nemzetközi szinten. Továbbra is együtt kell dolgoznunk az ország védelmében és az infrastruktúra védelmében."