„Klubrádió
Esti gyors

Továbbra sem tört meg az ukránok ellenállása

24/11/2022 18:59

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

Az ukrán infrastruktúra elleni támadások nem gyengítik az oroszokkal szembeni ellenállást, sőt, soha nem volt még ilyen erős az ukrán lakosság dühe az agresszorok iránt. Bendarzsevszkij Anton a háború jelenlegi helyzetéről.

2022. november 24. Esti gyors - részlet 22.11.24. Bendarzsevszkij Anton
07:27
00:00

„Amikor nulla fok alatt van a hőmérséklet, és emberek milliói maradnak energiaellátás, fűtés, víz nélkül, akkor ez nyilvánvalóan az emberiség elleni bűncselekmény” mondta Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök az ENSZ biztonsági tanácsa előtt. A múlt hét folyamán az orosz és ukrán fél képviselői Abu Dhabiban arról tárgyaltak, hogy Oroszországnak engedélyezik az ammóniaexport újraindítását egy fogolycseréért cserébe, amelynek keretében számos ukrán és orosz fogoly szabadulna. Bodnár Barna Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet-térség szakértőjével beszélgetett a háború jelenlegi helyzetéről.

Ukrajnai háború
 
Kijev - Autók haladnak el közvilágítás nélkül maradt épületek mellett Fotó:
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
 

Bendarzsevszkij szerint az ukrán infrastruktúra elleni támadások nem gyengítik az oroszokkal szembeni ellenállást, sőt, soha nem volt még ilyen erős az ukrán lakosság dühe az agresszorok iránt. Ugyanakkor a szinte minden ukrán nagyvárost érintő alapvető szolgáltatások hiánya élhetetlenné teszik ezeket a helyeket, különösen a közelgő tél miatt. Ami a hadifogolycserét illeti, az különböző okok miatt fontos a háborús feleknek.

Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyott egy 18 milliárd eurós hitelt Ukrajna számára, amit a Bizottság szerint alapvető közszolgáltatások biztosítására (például iskolák, kórházak működtetésére vagy az ukrán lakosság lakhatásának megoldására), és az Oroszország által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására fordítható.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022.11.24., csütörtök 18:53
Riporter: Bodnár Barna