„Klubrádió
A lényeg

A magyar kormány mégis ad pénzt Ukrajnának

24/11/2022 07:34

A kormány pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának, az erről szóló rendelet a Magyar Közlönyben megjelent, és arról szól, hogy a kormány „továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában”. Az Orbán Viktor által aláírt rendelkezés szerint Varga Mihály pénzügyminiszter feladata, hogy gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből a hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról.

Szijjártó Péter külügyminiszternek pedig azonnal tárgyalásokat kell kezdenie Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében.

Ez az az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós segély, amit az unió hitelből kívánt megoldani, de amit a magyar kormány elutasított. A magyar kormányfő ezzel szemben azt javasolta, hogy nézzék meg, Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni és azt arányosan, fair módon osszák el egymás között. Ezt az összeget, évente 60-70 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből fizetné Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében – idézte Orbánt a Hvg.hu.

A Portfolio szerint a 187 millió euró (77 milliárd forint) éppen akkora teher, amekkora az uniós szabályok alapján a 18 milliárdos csomagból Magyarországra hárul.