„Klubrádió
Esti gyors

Gyanús közbeszerzésről számolt be a Kutyapárt, új tendert írnak ki

9/07/2020 23:55

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerint a XII. kerületi önkormányzat közbeszerzésén jelentős túlárazással nyert faházépítési pályázatot egy nem is ezzel foglalkozó, de rendszeresen megbízásokat kapó cég. Nem sokkal azután, hogy az MKKP ezt közölte, kiderült: a cég nem írja alá a közbeszerzést, új pályázat lesz. Kovács Gergelyt, a Kutyapárt hegyvidéki önkormányzati képviselőjét kérdeztük. 

2020. július 09. Esti gyors / részlet, Kovács Gergely, MKKP (20.07.09.)
04:01
00:00

Megjelent Magyar Kétfarkú Kutya Párt oldalán egy cikk egy érdekes közbeszerzésről, az MKKP szerint túlárazottan építenek faházakat a XII. kerületi önkormányzat szántódi gyerektáborában.

Kovács Gergely, az MKKP elnöke, hegyvidéki önkormányzati képviselője az Esti gyorsban elmondta: egyszerű volt megtudni az összegeket, mert a testület elé kerülnek ezek a közbeszerzések, és elég volt csak az alapterülettel elosztani az árakat, így kiderült, hogy félmilliós négyzetméteráron épülnek a faházak. Ennyiért a kulcsrakész házakat szokták megépíteni, egy faháznál ez a költség 150 ezer forint körül van – tette hozzá. A faházakban egyébként nincs mellékhelyiség, válaszfal, csupán két konnektor és villanykapcsoló a felszereltség, egy nagyobbat kivéve, de annak a négyzetméterára is magasabb.

Kovács Gergely azt mondta: a cég, amely ezt a közbeszerzést is megnyerte, elég régóta szerepel sikerrel a kerületi pályázatokon. Ezek meghívásos közbeszerzések, meg kell hívni öt céget, és „megvan, hogy melyek nyernek és melyek sose”. Utóbbi kategóriában például az egy vállalkozásnak egy villanyszerelő alkalmazottja van, de rendszeresen meghívják.

Van egy jó híre – mondta Kovács Gergely, ugyanis úgy tűnik, ez az építkezés ebben a formában nem valósul meg. Ugyanis amikor megírta a cikket, az említett győztes cég tulajdonosa először eltüntette az oldalát, majd csütörtökön kapott egy emailt az önkormányzattól, hogy a cég nem írja alá a közbeszerzést, a vírusra hivatkozva, és új eljárást írnak ki.

Beszélt arról is, hogy a XII. kerületi önkormányzat az I. és a II. kerülettel „játszotta ezt”: ugyanazokat a cégeket hívták meg, és az egyik itt nyert, a másik ott. Ez valószínűleg nem törvénytelen, de mindenesetre érdekes például, hogy ebben az esetben nem faházépítő cégeket hívtak meg, hanem olyat, amely intézmény-karbantartással foglalkozik.

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi képünk illusztráció (Pixabay.com)

Esti gyors
2020. július 09., csütörtök 18:45
Műsorvezető: Hardy Mihály