„Klubrádió
Reggeli gyors

Gégény István: Nagyon őszinte, átfogó országjelentés kellene a papi zaklatásról

21/03/2023 15:06

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

A Szemlélek keresztény hírportál segítő oldalt indít a papi zaklatás áldozatainak. A legfőbb cél a bizalomépítés, hogy merjenek bejelentést tenni. A magyarországi egyházi vezetés még mindig retteg a témától, míg máshol már nemcsak elszigetelt esetek látnak napvilágot, hanem átfogó országjelentéseket készítenek. Mi is erre szeretnénk inspirálni az egyházat – mondta Gégény István, a Szemlélek alapító-szerkesztője a Reggeli gyorsban.

2023. március 21. Reggeli gyors - részlet Gégény István 2023.03.21.
06:29
00:00
A Szemlélek nevű keresztény hírportál segítő oldalt indít a papi zaklatás áldozatainak. 

Folyamatosan gyűltek nálunk azok a levelek, amelyeket olyanok küldtek, akik zaklatásokról értesültek vagy saját maguk az áldozatok. Kerestük, hogy mi egy szerkesztőség feladata ebben az esetben – mondta Gégény István, a Szemlélek alapító-szerkesztője a Reggeli gyorsban.

Létezik már hivatalos bejelentőoldal, a katolikus egyházmegyék honlapjain elérhető. "Talán már a szélesebb nyilvánosság is értesült ezekről" – tette hozzá. A Szemléleknél korábban nyilatkoztak arról, hogy bátorítják a zaklatások elszenvedőit, hogy tegyenek bejelentést. De úgy tűnik, nem elég nagy a bizalom az áldozatokban vagy az ismerőseikben, hogy ezt a hivatalosabb lépést megtegyék – mondta Gégény.

Éppen ezért, az új oldal célja elsősorban a bizalomépítés, a bátorítás, hogy merjék ezt megtenni. Természetesen továbbra is meg tudják írni nekik a történetüket, illetve ha arra van szükségük, dolgozik velük pszichológus is, aki tud segíteni, tapasztalt az ilyen esetekben – magyarázta Gégény.

 
Pető Attila - az egyik első magyarországi áldozat, aki a nyilvánosságban vállalta a történetét.
 

A bizalomépítés persze nem lesz könnyű, de világszerte van előmozdulás. Most éppen Portugáliában készül országjelentés a témában, tehát nem egy-egy eset bukkan fel, hanem megpróbálnak átfogó vizsgálatot folytatni. A maguk eszközeivel ők is erre, egy nagyon alapos, nagyon őszinte jelentés elkészítésére szeretnék inspirálni a magyarországi egyházat. Egyelőre annyit tudunk tenni, hogy a hozzánk fordulókat a megfelelő segítség felé irányítjuk és, hogy a médiában megpróbáljuk hitelesen képviselni, hogy mi is a helyzet itthon, mi az, ami erről tudható – mondta Gégény.

A bizalom jele és ennek nagyon örültek: egy egyházi személy, aki részt vesz a magyarországi esetek feltárásában, hajlandó volt nyilatkozni a Szemléleknek (a beszélgetésből készült podcast jövő héten lesz elérhető a Szemlélek felületén - a szerk.). A szerzetes, aki meghallgatott áldozatokat és egyházon belül szankcionált elkövetőket, úgy fogalmazott, hogy az itthoni egyházi vezetés "a rettegés állapotában van" a témával kapcsolatban. Pedig, ha a magyar vezetés nem lép, lehetséges, hogy előbb-utóbb a Vatikán fogja felszólítani egy országjelentés elkészítésére – hangsúlyozta Gégény.

Itt érhető el a Szemlélek segítő oldala. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr, https://rb.gy/niyjxi

Reggeli gyors/interjú Gégény Istvánnal
2023. március 21., kedd 8:34
Riporter: Szénási Sándor