„Klubrádió
A lényeg

II. János Pál is pedofil papokat mentegetett

6/03/2023 11:05

A katolikus egyházban napvilágra kerülő pedofil-ügyek következményeivel pár évtizede még nem kellett szembenézniük az érintett bűnöző papoknak, például azért, mert az egyház vezetői nem üldözték azokat a munkatársaikat, akik gyerekek elleni szexuális erőszakot követtek el. Most kiderült, hogy a boldoggá avatott II. János Pál is már évekkel azelőtt tudott a lengyel katolikus egyházban elkövetett gyermekmolesztálásról, hogy pápa lett volna, de bíborosként segített eltussolni ezeket az eseteket. 

Mádl Ferenc a Vatikánba látogatott
 
Vatikán, 2000. 09. 22. Orbán Viktor miniszterelnök a Vatikánban. MTI Fotó: T. Asztalos Zoltán
Fotó: T. Asztalos Zoltán
 

 

Michal Gutowski oknyomozó riporter szerint Karol Wojtyla aztán áthelyezte az érintett papokat egy-egy távoli egyházmegyébe, hogy megakadályozza bármilyen botrány kitörését. Egy molesztálással vádolt papot például Bécsbe küldött, de Franz König helyi bíborosnak írt ajánlólevelében egy szóval sem említette a pap ellen felhozott vádakat, írja a 444.

Egy névtelenül nyilatkozó áldozat szerint 1973-ban személyesen mondta el Wojtylának az egyik pappal kapcsolatos pedofilvádakat, amire azt kérte, ne jelentse sehol az ügyet, „majd ő elintézi".