„Klubrádió
A lényeg

Hetven év alatt 5000 gyereket molesztáltak a portugál katolikus papok

13/02/2023 19:28

A portugáliai katolikus papság 1950 óta közel 5000 gyermeket molesztált – közölte hétfőn egy független bizottság, miután több mint 500 túlélő beszámolóját hallgatta meg.  "Ezek a tanúvallomások lehetővé teszik számunkra, hogy az áldozatok sokkal nagyobb hálózatát, legalább 4815 áldozatot állapítsunk meg" – mondta a bizottság vezetője, Pedro Strecht egy lisszaboni sajtótájékoztatón, amelyen több magas rangú egyházi tisztségviselő is részt vett – írta a Guardian nyomán a hvg.hu. 

A gyermekpszichiáterként dolgozó Strecht azt mondta, hogy Portugáliának most már nehéz lenne figyelmen kívül hagynia a gyermekek szexuális zaklatásának létezését vagy az általa okozott traumát.

 
Illusztráció: Pexels
 

A Strecht hattagú bizottsága által rögzített bűncselekmények túlnyomó többségénél már lejárt a vádemelés határideje, de 25 ügyet már átadtak az ügyészségnek – írja a lap. Az egyik ügy "Alexandrát", egy névtelenséget kérő 43 éves nőt érint. Azt állítja, hogy egy pap megerőszakolta őt gyónás közben, amikor 17 éves apáca volt. A nő három évvel ezelőtt vette a bátorságot, hogy feljelentést tegyen a támadója ellen az egyházi hatóságoknál, de azt mondta, hogy figyelmen kívül hagyták. Az illetékes püspök nem tett mást, mint továbbította a panaszát a Vatikánnak, amely még mindig nem válaszolt.