„Klubrádió
Esti gyors

Forma-1-es, nácizós ügy: a kormány ugrik a hírességek megszólalásaira

2/08/2021 23:17

| Szerző: Klubrádió/szg

Sik Endre szociológus szerint nem érdemes foglalkozni Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő megszólalásával, aki a nácikat emlegette, miután a német Forma-1-es pilóta, Sebastian Vettel a homofób törvényt kritizálta. Úgy látja viszont: a kormány kommunikációs stratégiája, hogy akármilyen külföldi híresség nyilvánul meg, arra rögtön ráugranak, és mondják, hogy az illető „szidja a magyart” – természetesen nem a kormányt. Innen már csak egy lépés a sorosbérencezés.

2021. augusztus 02. Esti gyors - részlet 21.08.02 Sík Endre
07:37
00:00

Sik Endre szociológust, aki a pirézekkel szembeni „ellenszenvet” is feltárta Magyarországon, arról kérdeztük, hogy két Forma-1-es világbajnok, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is kritizálta a magyar kormány pedofilellenesnek nevezett, melegellenes passzusokkal módosított törvényét. Erre rögtön visszatámadott a kormányoldal, Vettelt egyenesen a nácikhoz hasonlította Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő. (Hamilton jobban járt Varga Judittal, neki csak annyit javasolt az igazságügyi miniszter, hogy maradjon a kaptafánál, azaz ebben az esetben az autóversenyzésnél.) 

Nem lepődött meg Deutsch Tamás megszólalásán, de szerinte nem kellene beszélni róla. Úgy fogalmazott: „Deutsch Tamás mindig is egy senki volt, de ez sokat romlott”. Szerinte, ha erről beszélünk, akkor fenntartjuk a gyűlölködős játékot, azt tesszük, amit a kormányzati kommunikáció elvár. Teljesen nevetségesnek nevezte a fideszes EP-képviselő beszólását.

A szociológus nem hiszi, hogy egy ilyen politikusi megszólalás megváltoztatná bárki véleményét. Az emberek többsége nem tudja, hogy ki az a Vettel. Arra, hogy Deutsch Tamás mit mond, szerinte „csak a Deutsch Tamás-rajongók figyelnek oda (…), normális ember már rég nem”.

Úgy folytatta: ezek a megszólalások illenek abba a kommunikációs stratégiába, amit az elmúlt időszakban lehet látni, hogy ha külföldről bárki, akár híres színésznő vagy sportoló megszólal, arra rögtön ráakaszkodnak, és azt mondják, hogy „szidják a magyart”. Az elég idétlen lenne, ha a Soros-hálózat embereinek neveznék mindannyiukat, de azt mondhatják, hogy „Soros-bérencek”. Ez a „klasszikus” antiszemita szövegeknek is része volt, hogy aki nem volt zsidó, de nem szerették, azt nevezhették „zsidóbérencnek”.

Sik Endre azon is elgondolkodott, hogy jutott el az információ Hamiltonhoz vagy Vettelhez, mert nyilván nem a magyar helyzettel kelnek és fekszenek. (Műsorvezetőnk megjegyezte, hogy ugyan volt, aki ezt hánytorgatta fel neki, Hamilton az emberi jogok miatt Bahreinben is felszólalt). Biztosan van egy stábjuk, amely ezzel foglalkozik, felhívja a figyelmüket az ilyen ügyekre; ha valaki összeesküvés-elméletet akar gyártani, ezt mögéképzelheti. A kormányzati kommunikáció pedig rárepülhet erre, a híres embereknél mondhatja, hogy őket is meggyőzte valaki. „Szegény, félrevezetett híresség természetesen soha nem a kormányt, hanem a magyarokat bántja, pedig erről végképp szó sincsen” – fogalmazott Sik Endre.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. augusztus 02., hétfő 18:40
Műsorvezető: Dési János