„Vásároljon
Esti gyors

Földvásárlás állami segítséggel?

3/02/2021 19:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A főváros négy kerületének megfelelő méretű földterületet vásárolt a Rogán feleségének családja hetekkel házasságkötésük előtt. A vásárlás részleteiről sokat nem lehet tudni, hiszen a család tagjai nem minősülnek közszereplőknek, annyi azonban bizonyos, hogy az 1,6 milliárdos ár 95 százalékát a Budapest Bank kölcsönéből fizeti a család. Merényi M. Miklós a K-Monitor munkatársa szerint a következő hetekben további részletek várhatók az ügyben. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a kölcsönt biztosító pénzintézet élén az a Puskás András áll, aki Rogán alpolgármestere volt az V. kerületben.

2021. február 03. Esti gyors / részlet, Merényi M. Miklós (21.02.03.)
07:57
00:00

Rogán Antal új feleségének családja még házasságkötésük előtt 1,6 milliárdos telekvásárlásba vágott két másik magánszeméllyel, pár héttel a propagandaminiszterrel kötött házassága előtt. A politikus vagyonnyilatkozatában derült fény arra, hogy még tavaly év végén újraházasodott. Így jutottak el Rogán Barbara családjának szerződéseihez, melyek szerint négy megyét lefedő, összességében 1200 hektár földterületet vásároltak.

Merényi M. Miklós a K-Monitor munkatársa a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer nem alkalmas arra, hogy a politikusok vagyonának változását nyomon kövessük, azonban érdekes dolgokra könnyen bukkanhat így is a sajtó.

Példaként emelte ki az ügy kapcsán, hogy a Budapest Bank nem földszerzési kölcsöneiről ismert, és bár nem elképzelhetetlen, hogy 5 százalékos önrész mellett folyósít a pénzintézet kölcsönt, azon olyan állami bankról van szó, amelynek élén a Rogán Antalhoz köthető személyek állnak. A szakember megemlítette Puskás András nevét is, aki Rogán alpolgármestere volt az V. kerületben. Így a lehetőség adott volt, hogy Rogán rávegye a bank vezetését, hogy kedvezményes hitelt adjon leendő felesége családjának.

Forrás: Flickr.com.
 

Az sem tiszta, hogy milyen biztosítékokat és garanciákat tudott felvállalni a család ami mellett megérné egy ilyen kockázatos kölcsön a banknak. A szakember szerint nem sok esély van arra, hogy a bank elárulja ezt. Valószínűleg üzleti titokként kezeli majd.

Az eset nem elszigetelt, Puskás ugyanis korábban az Eximbanknál dolgozott, amely exportösztönző intézetként működött, és ilyen exportösztönzés címén támogatta meg a TV2 megvásárlását is – hívta fel a figyelmet Merényi, hozzátéve, hogy az exporthoz a csatornának sok köze nem volt soha.

Hozzátette azt is, hogy a következő hetekben számíthatunk további részletekre.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.03. 18:23
Riporter: Szénási Sándor