„Klubrádió
Esti gyors

Földvásárlás állami segítséggel?

3/02/2021 19:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A főváros négy kerületének megfelelő méretű földterületet vásárolt a Rogán feleségének családja hetekkel házasságkötésük előtt. A vásárlás részleteiről sokat nem lehet tudni, hiszen a család tagjai nem minősülnek közszereplőknek, annyi azonban bizonyos, hogy az 1,6 milliárdos ár 95 százalékát a Budapest Bank kölcsönéből fizeti a család. Merényi M. Miklós a K-Monitor munkatársa szerint a következő hetekben további részletek várhatók az ügyben. Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy a kölcsönt biztosító pénzintézet élén az a Puskás András áll, aki Rogán alpolgármestere volt az V. kerületben. Erről jelent meg cikk február 2-án a 444.hu-n. A férj, Rogán Antal miniszter tíz nap múlva tagadta a sajtóértesülést, majd kiderült, hogy a kormányhivatal megtagadta az említett földek adásvételéről szóló szerződés hatósági jóváhagyását. Cikkünket frissítettük. 

2021. február 03. Esti gyors / részlet, Merényi M. Miklós (21.02.03.)
07:57
00:00

Rogán Antal új feleségének családja még házasságkötésük előtt 1,6 milliárdos telekvásárlásba vágott két másik magánszeméllyel, pár héttel a propagandaminiszterrel kötött házassága előtt. A politikus vagyonnyilatkozatában derült fény arra, hogy még tavaly év végén újraházasodott. Így jutottak el Rogán Barbara családjának szerződéseihez, melyek szerint négy megyét lefedő, összességében 1200 hektár földterületet vásároltak.

Merényi M. Miklós a K-Monitor munkatársa a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer nem alkalmas arra, hogy a politikusok vagyonának változását nyomon kövessük, azonban érdekes dolgokra könnyen bukkanhat így is a sajtó.

Példaként emelte ki az ügy kapcsán, hogy a Budapest Bank nem földszerzési kölcsöneiről ismert, és bár nem elképzelhetetlen, hogy 5 százalékos önrész mellett folyósít a pénzintézet kölcsönt, azon olyan állami bankról van szó, amelynek élén a Rogán Antalhoz köthető személyek állnak. A szakember megemlítette Puskás András nevét is, aki Rogán alpolgármestere volt az V. kerületben. Így a lehetőség adott volt, hogy Rogán rávegye a bank vezetését, hogy kedvezményes hitelt adjon leendő felesége családjának.

Forrás: Flickr.com.
 

Az sem tiszta, hogy milyen biztosítékokat és garanciákat tudott felvállalni a család ami mellett megérné egy ilyen kockázatos kölcsön a banknak. A szakember szerint nem sok esély van arra, hogy a bank elárulja ezt. Valószínűleg üzleti titokként kezeli majd.

Az eset nem elszigetelt, Puskás ugyanis korábban az Eximbanknál dolgozott, amely exportösztönző intézetként működött, és ilyen exportösztönzés címén támogatta meg a TV2 megvásárlását is – hívta fel a figyelmet Merényi, hozzátéve, hogy az exporthoz a csatornának sok köze nem volt soha.

Hozzátette azt is, hogy a következő hetekben számíthatunk további részletekre.

Frissítés: A vásárlásról szóló hír megjelenése után tíz nappal a férj, Rogán Antal miniszter tagadta a sajtóértesülést, majd másnap kiderült, hogy a tranzakció végül valóban nem valósult meg, arról jelentek meg hírek, hogy a kormányhivatal megtagadta az adásvételi szerződés bejegyzését. Az adásvételhez a dokumentum szerint az állami Budapest Bank kölcsönét vették volna igénybe, így erre sem került sor. Ezek után, mint a Telex fogalmazott, a kormánypárti sajtó álhíreknek, hazugságokon alapuló gyűlöletkampánynak próbálta meg beállítani a Rogán Antal feleségének és családjának földvásárlási ügyéről szóló beszámolókat, miközben a borsodi kormányhivatal határozata épp azt bizonyítja, hogy Rogán felesége és családja valóban nagy méretű földbirtokot akart venni 1,6 milliárdért, és erről már a szerződést is megkötötték az eladókkal, csak a szándékuk beteljesülését a kormányhivatal megakadályozta. A megtagadó határozat kiadása a 444.hu szerint mindenképp az ügyről szóló első cikkek megjelenése utánra tehető.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.02.03. 18:23
Riporter: Szénási Sándor