„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fogadóóra – Hadházy Ákos független képviselővel

21/01/2021 10:24

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Új sorozatot indítottunk, amely azt szolgálja, hogy a választók a járványidőszakban is beszélhessenek országgyűlési képviselőkkel, ha már a személyes találkozás korlátozott.

2021. január 20. Megbeszéljük - Fogadóóra 21.01.20. Hadházy Ákos
38:16
00:00

Az első műsorban Hadházy Ákos független képviselő tartott fogadóórát a Megbeszéljük című műsorunkban, és kapott is kérdéseket szép számmal. A hallgatók többsége az ellenzék szorosabb, konstruktívabb együttműködését kérte számon. A felvetések közül szemelgetünk.

Egy hallgatónk megadta az alaphangot, megjegyezte, hogy az első lépés megtörtént, létezik választási egyeztetés az ellenzéki pártok között, de véleménye szerint szükség lenne egy választási koordinációs központra. Ez növelné a hatékonyságot. Hadházy Ákos egyetértett a felvetéssel, de miután ő független, a pártközi egyeztetéseken nem vesz részt. Véleménye szerint már nem a beszéd ideje van, hanem a cselekvésé. 20-30 ezer aktív ember kellene, akik mutatnák, főleg vidéken, hogy van ellenzék. Szórólapot osztanának, bemutatnák az ellenzéki felvetéseket, egyáltalán látszanának. Aztán ha eljön a voksolás ideje, elmennének a szavazatszámláló bizottságokba, mert például 2018-ban erre nem volt elég jelentkező. A legkisebb faluban is legyen legalább egy ember, aki a kormányváltást akarókat segíti. A képviselő szerint egyébként az aktivitás megteremtésében nagy szerepük lesz az előválasztásoknak.

Másik hallgatónk a kommunikációban sürgetett szorosabb együttműködést, azt javasolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádiószózatai után álljanak ki egy közös sajtótájékoztatóra az ellenzéki pártok emberei, és együtt beszéljenek, ne pedig könyököljenek egymás kárára, tülekedjenek egymás elé. Az egyébként kérdés, hogy egy politikusnak kell-e beszélnie a teljes ellenzék nevében, vagy a pártok véleményének külön-külön is meg kell jelennie. Hadházy Ákos szerint az nem baj, ha az álláspontok megjelennek, így is tájékozódhatnak a választók.

Egy újabb hallgató azzal az ötlettel állt elő, hogy ha már az október 23-án szervezett demonstráció az állami média székháza előtt nem sikeredett valami nagyra, ott lehetne megtartani egy tiltakozó tüntetést március 15-én. A járványveszély miatt azonban – amit kihasznál a kormány – erre nincs igazán esély. Azonban a független képviselő az utcai megmozdulásokat fontosnak tartja. Sok tízezer embernek kellene ott lennie egy tüntetésen, az már akkor tömeg lenne, biztosan nyomást gyakorolna a hatalomra.

S végül egy kérdés a jogfolytonosságról. Mi történik akkor, ha a Fidesz elveszíti a 2022-es választásokat? Hadházy Ákos szerint nagyon fontos, hogy milyen arányú lenne az ellenzéki győzelem. Éppen csak 50 százalék fölötti, vagy kétharmados? Amennyiben az előbbi, és rossz helyzetben lenne a gazdaság, akkor a bukott Fidesz az összelopott pénzekkel könnyen az új kormány ellen tudná fordítani a közvéleményt. Főleg, hogy a média nagy részét felvásároltatta az embereivel, tehát a propagandát hirdethetné továbbra is. Fontos lenne ezértt, hogy a győztes ellenzék a legkorruptabb fideszes politikusok ellen a lehető leggyorsabban fellépjen, és ez egy nagyobb arányú győzelem után könnyebben menne.

A fogadóórát a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Megbeszéljük – Fogadóóra
2021.01.21.20. 16:00 
Műsorvezető: Bolgár György