„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: A lélegeztetőgépek ügye nagyobb botrány, mint Szájer bulija

7/12/2020 14:52

| Szerző: Klubrádió/szg

A kormány 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépekre, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint ennek minimum a felét „eltették”. Szerinte ez nagyobb botrány, mint Szájer Józsefé, mert a járványt használták ki.

2020. december 07. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (20.12.07.)
07:06
00:00

Az EU Magyarországon is építene raktárat a járványkezeléshez szükséges eszközök tárolására, de csak a töredékét veszi meg azoknak a lélegeztetőgépeknek, amiből a magyar kormány túlvásárolta magát. Magyarország egyébként közben elkezdett ajándékozni is a felhalmozott készletekből az elmúlt hónapokban, a kirgizeknek 20 darabot adtunk, Kárpátaljára is ment 50+50 darab, 150 darabot adtunk Csehországnak, 100 a Vajdaságba került. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük.

Közölte: hamarosan beszámolnak ezeknek a beszerzéseknek a részleteiről, még néhány dokumentumot vár, de nagyon úgy tűnik, hogy a tavaszi (magasabb) piaci árakhoz képest is többszörös áron vásárolta a lélegeztetőgépeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A 16 ezer készülékből ezret osztottak szét a kórházak között. Ráadásul azokkal is problémák vannak: névvel csak Zalaegerszegen, de máshol is beszámoltak arról, hogy ezek a kínai gépek „nem nagyon működnek”, „ahogy beüzemelik őket, már elromlanak”. Az a probléma, hogy amikor a miniszterelnök kiszámoltatta, mennyi lélegeztetőgépre van szükség, akkor nem vette figyelembe, hogy ezeket csak szakemberek tudják üzemeltetni, „nem úgy működik, hogy bekapcsolja az ember, mint egy tévét”.

Az EU 16 ezer eurós plafont szabadott meg (mai áron körülbelül 5,8 millió forint), ez reális ár, ennyiért már nem csak „kínai vackot” lehetett venni, hanem világcégek csúcskategóriás készülékeit is – hangsúlyozta a képviselő. Sajtóhírek szerint ehelyett 56 ezerért (20,1 millió forintért) vette darabját a kormány, erről egyre több dokumentum érkezik Hadházyhoz. Az Unió a kínai gépeket nem akarja átvenni, ki vannak zárva a közbeszerzésből, a jó minőségű készülékekért meg valószínűleg nem fizetne senki annyit.

Kiemelte: sokat beszélnek most Szájer József lemondott fideszes európai parlamenti képviselő ügyéről, de ez a lélegeztetőgép-beszerzés nagyobb botrány. 300 milliárdot költött a kormány a gépekre, és ennek „minimum a felét bűnös módon eltették”, a járványt kihasználva.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Orbán Vikor egy kínai szállítmánnyal, fotó: MTI/Kovács Tamás

Reggeli gyors
2020. december 07., hétfő 07:40
Műsorvezető: Szénási Sándor