„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fideszes pénzmosási ügyeket kellene vizsgálni Czeglédy szerint

1/09/2021 21:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Czeglédy Csaba szerint őt tartja az ügyészség az Ördög ügyvédjének, de nincs kapcsolata az illetővel vagy illetőkkel. Ehelyett arról beszélt: ha győznek, az egyik kézenfekvő dolog a pénzmosási ügyek megvizsgálása lesz. Úgy fogalmazott: „több olyan információval rendelkeznek többen”, hogy a Fidesz egyes politikusai külföldre járnak vásárolni, Bécsbe vagy Berlinbe, amikor nincs covid, és különböző külföldi bankok által kiállított hitelkártyákkal, bankkártyákkal fizetnek. Ha erre lesz szándék, akkor meg lehet kérdezni az érintetteket, hogy került a pénz az adott számlára.

2021. szeptember 01. Megbeszéljük - részlet 21.09.01 Czeglédy Csaba
18:40
00:00

2019 októberében, kevéssel az önkormányzati választás előtt robbant ki az a botrány, amelynek során „Az Ördög ügyvédje” nevű blogon több Borkai Zsolt fideszes politikust, akkori győri polgármestert is ábrázoló szexvideórészletet tettek közzé, valamint olyan információkat, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak. Borkai ennek ellenére megnyerte a polgármester-választást, de kevéssel később lemondott hivataláról – foglalta össze a 24.hu.

A hatóságok keddi közlése szerint az a jogász végzettségű illető, akit eddig csak bűnsegédnek tartottak a Borkai-videók közzétételében, maga az elkövető. A DK-s Czeglédy Csaba szerint őt gyanúsítják, de tévesen. Pedig, mint mondta, akár büszkélkedhetne is ezzel. Az Ördög ügyvédje elnevezésű Facebook-oldalon is kijött egy reakció szerdán, amely csupán ennyit tartalmazott: „Fidesz-csicska Polt Péter, nem talált!”, vagyis az oldal szerkesztője tagadja, hogy Czeglédy lenne az egész mögött.

Zseniálisak, de nincs köztük

Megkérdeztük az érintettet a Megbeszéljük adásában. Czeglédy Csaba közölte: úgy nevelték, hogy idegen tollakkal ne ékeskedjen. „Zseniálisnak tartom ezt a társaságot, öt-hat napra blokkolták a Habony- és Rogán-művek teljes kommunikációs gépezetét; sajnálom, hogy nem tartozom közéjük” – mondta.

Czeglédyt tavasszal bűnsegédként kihallgatta a rendőrség. Szerinte ehhez az kellett, hogy a Facebooktól „jogtalanul" adatot szereztek az ügyészek, és ott szerepelt az ő hitelkártyaszáma, mintha arról hirdetést rendeltek volna meg 27 ezer forintért. Azt se tudni viszont, hogy ezt kifizették-e, nem találtak ilyen tételt a számlái átnézésekor. Az Ördög ügyvédje oldalt és egy posztját valaki meghirdette, de nem biztos, hogy ez a hirdetés végigment. Egyébként a DK-s politikus szerint butaság lett volna meghirdetni, mert a sztori eladta magát. Ez személyes adattal visszaélés segédlete lett volna, azért, mert látszik Borkai Zsolt hátsó fele a videón.

Holott – jegyezte meg – Borkaiék „nyilvánvalóan közpénzből” luxusjachtoztak, szórakoztak örömlányok társaságában, Fekete Pákót hallgatva. A képviselő szerint erről joga van a közvéleménynek tudomást szerezni, mert egyrészt lebukott a Fidesz egyik ismert politikusa, felrúgva azt, amit a párt hirdet, és rávilágított arra, hogy egy havi egymillió forintnál többet nem kereső polgármester hogy költhetett el akár tízmilliót is erre a pünkösdi hosszú hétvégére. Szerinte vádat akar majd emelni ellene az ügyészség, de nem nagyon izgatja magát rajta – mondta az egyébként ügyvéd Czeglédy Csaba.

EP-választás - Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba me
 
Czeglédy Csaba (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
 
 

Kedden iratismertetésre ment, akkor közölték vele, hogy módosítják a gyanúsítást, és szavai szerint ezt nem tudják megalapozni. A nyomozati iratokban az szerepel, hogy ő külföldi weboldalakra tartalmat töltött volna fel, ezt nem tudják alátámasztani. Valamint az áll a gyanúsításban, hogy vagy ő, vagy a kérésére egy ismeretlen személy tette ezeket. Ezt a kapcsolatot nem tudják feltárni, mivel nincs kapcsolata az Ördög ügyvédjével – jelentette ki.

A miértjét nem érti, mert ha ebből így születne ítélet, azért legrosszabb esetben is pénzbírság járna. Szerinte nem volt rossz dolog ezt nyilvánosságra hozni, „ha el kell vinnem a balhét, ez legyen életem legnagyobb problémája”. Nem ezzel akar a hírekbe kerülni, hanem szombathelyi munkájával, ahol az előválasztáson indul, de nem hiszi, hogy árt neki – tette hozzá.

Van egy másik ügy

Nem hiszi, hogy még a választás előtt előkerül az ellene 2015 óta húzódó adócsalási ügy. Azt mondta: az elején tart, a bírósági szakaszban, és úgy véli, körülbelül még hat év múlva születik elsőfokú ítélet. Szerinte azért ilyen lassú, mert nincsenek érdemi bizonyítékok, vallomásokra alapul az ügy, és mindenkit meg kell hallgatni, másrészt nem sietnek sehova.

Elszámoltatás – hogyan?

A DK-s politikus szerint, ha győznek, az egyik kézenfekvő dolog a pénzmosási ügyek megvizsgálása lesz. Azt mondta: „több olyan információval rendelkeznek többen”, hogy a Fidesz egyes politikusai külföldre járnak vásárolni, Bécsbe vagy Berlinbe, amikor nincs covid, és különböző külföldi bankok által kiállított hitelkártyákkal, bankkártyákkal fizetnek. Ha lesz erre szándék, megkapja a lehetőséget a nyomozó hatóság, akkor ezeket fel lehet göngyölíteni, megkérdezni a fideszes politikust, hogy arra a svájci bankszámlára, amihez neki hitelkártyája, bankkártyája kapcsolódik, hogyan került a pénz – tette hozzá. Azt mondta: konkrét tudomása van erről. Mondott másik példát is: drága, márkás üzletekben vásárló fideszes politikusfeleség költéseinek is utána lehet járni, hogy a luxuséletmódra, amit a hivatalos kereset nem fedezne, miből volt forrás, ugyanis külföldön már nem nagyon lehet készpénzzel fizetni, vannak a vásárlások mögött banki tranzakciók. Nyomozóktól is kapott olyan információk, hogy konkrét tervek voltak, de nem engedték a főnökeik, hogy vizsgálódjanak. Visszatérve: Borkaiékról azt hallották többen, hogy például a repülőtérről készpénzt vittek ki külföldre – mondta Czeglédy Csaba.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021. szeptember 01., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György