„Támogassa
A lényeg

Az ügyészség szerint megvan, ki az Ördög Ügyvédje, aki a Borkai-féle szexvideót közzétette

31/08/2021 16:39

| Szerző: Klubrádió

Fejlemények az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben címmel adott ki közleményt a Fővárosi Főügyészség. A hatóság szerint az a jogász végzettségű személy, akit eddig csak bűnsegédnek tartottak a Borkai Zsolt volt győri polgármestert lejárató videók közzétételében, az maga az elkövető. A DK-s Czeglédy Csaba szerint őt gyanúsítják, de tévesen.

Az Ördög Ügyvédje-ügyben korábban csak bűnsegédlettel gyanúsított személy hozta nyilvánosságra két évvel ezelőtt a Borkai-féle szexpartit bemutató videófelvételt – erről szóló közleményt adott ki a Fővárosi Főügyészség. Így tehát, a rendelkezésre álló adatok alapján, a már korábban is meggyanúsított jogász végzettségű személy, az ügyészség szerint, nem egyszerűen segítette a volt győri polgármestert kompromittáló felvétel közlését, hanem ő maga az, aki közzétette a Borkai Zsolt részvételével zajlott orgiát ábrázoló videót.

Azt írták, a nyomozók az ügy jogász végzettségű gyanúsítottját augusztus utolsó napján, kedden folytatólagosan kihallgatták, és a vele szemben korábban közölt gyanúsítást módosították. Ennek lényege szerint a gyanúsított az ügy tárgyát képező bűncselekménynek nem bűnsegédje, hanem tettese. A megalapozott gyanú módosítását a nyomozás során beszerzett újabb adatok, így például a nyomozó hatóság által külföldről beszerzett digitális bizonyítékok alapozták meg.

A hatóság szerint az ügy tárgyát képező kompromittáló videófelvétel nyilvánosságra kerülése, mivel különleges személyes adatokat tartalmazott, a felvételen szereplő személyeknek jelentős érdeksérelmet okozott.

A Borkai-féle adriai, jachtos orgia képei kapcsán nem csak személyes adattal visszaélés miatt folyik nyomozás, hanem egy másik eljárásban, zsarolás miatt is. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – a zsarolás miatt indult ügytől történt elkülönítés folytán – a különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt indult ügyben két személlyel szemben folytat nyomozást. 

Bár az ügyészség nem közölte az elkövetéssel most meggyanúsított személy nevét, a 24.hu úgy értesült, hogy Czeglédy Csabáról van szó, amit a DK-s politikus meg is erősített lapnak. Czeglédy ugyanakkor cáfolta, hogy ő lenne az Ördög Ügyvédje. "Lehet, hogy a baloldalon még szimpatikus is lenne, ha kiderülne, hogy én vagyok az ördög ügyvédje, de sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, nem én álltam a Borkait megbuktató blog mögött" – mondta Czeglédy, akit 2021 áprilisában hallgattak ki gyanúsítottként.

Az orgiát dokumentáló videó röviddel a 2019. októberi önkormányzati választások előtt  jelent meg az ismeretlen hátterű Ördög Ügyvédje blogoldalon. A felvétel szerin Borkai és barátai, köztük az önkormányzatnak is dolgozó Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, egy jachton nőkkel szexeltek. A nyilvánosságra került jelenetek országos botrányt okoztak, és nem csak azért támadták Borkait, mert a magát jobboldali, keresztény, a családi értékeket középpontba helyező Fidesz politikusaként vett részt egy orgián. A videó megjelenése után több sajtócikk és ellenzéki politikus korábbi győri önkormányzati döntések szabályosságát vizsgálta, és korrupciógyanús esetekről számolt be, illetve elevenített fel. A fideszes Borkai ezután, még ha kevéssel is, de megnyerte a győri polgármesterválasztást, ám már pár hét múlva lemondott.