„Klubrádió
Reggeli gyors

Érik a gyümölcs, egy része ott is rohad

8/05/2020 14:29

| Szerző: Klubrádió

Egyik napról a másikra megnyitotta a kormány a határokat az idénymunkások előtt, csak egy kicsit késve. Már egy hónapja kellett volna.

2020. május 08. Reggeli gyors - részlet 20.05.08. Máhr András
00:00
00:00

A mezőgazdaságban tavasszal és ősszel vannak olyan csúcsidőszakok, amikor az átlagosnál jóval több élőmunkára van szükség, például a gyümölcsszedésnél. Ilyenkor 60-70 ezer idénymunkást is alkalmaznak, akik közül sokan a szomszédos országokból jönnek. Idén ezt nem tehették meg eddig, azonban a héten úgy döntött a kormány, hogy megnyitja a határt előttük.

Késve született meg az intézkedés, mondja  Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese, például a földieper termés egy része már tönkrement, mert nem volt, aki leszedje. A szövetség már április elején kérte, hogy ezt a döntést hozza meg a kormány. Most megvan a rendelet, de nem kevés fejtörést okoznak a benne lévő feltételek. Az idénymunkás csak úgy léphetne be az országba, ha a munkaszerződés, vagy az igazolás eredeti példánya nála van. Hogy lenne nála, mikor még nincs is itt? Negatív koronavírus-teszttel is rendelkezni kell, amit a különböző országokban eltérő módon lehet beszerezni, de ez még érthető igény.

 

Felmerül a kérdés, hogy miért kellenek külföldi idénymunkások, ha itthon épp most van kényszerszabadságon vagy épp munka nélkül nagyon sok ember? Máhr András szerint az nem igaz, hogy a mezőgazdasághoz mindenki ért és ott tud, akar dolgozni.  Angol példát hozott: 250 ezer emberből, aki idénymunka iránt érdeklődött, mindössze 2 százalék vállalta végül. Legtöbbjük már akkor visszalépett, amikor megtudta, hogy nem órabért fizetnek ebben az ágazatban, hanem teljesítménybért. A Magyarországra járó külföldi idénymunkások zöme visszatérő, ismeri a feltételeket és ért is ahhoz, amire jelentkezik.

A szövetség véleménye szerint a gazdasági mentőcsomagból a mezőgazdasági termelők kimaradtak. Különösen az olyan egészen kis termelőkön kellene segíteni, akik csak egy-két fajta gyümölccsel foglalkoznak, kis mennyiségben, mert őket biztosan tönkreteszi ez a válság, ha magukra maradnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.05.08. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert