„Klubrádió
Reggeli gyors

Kell a magyar gyümölcs, de nem minden áron

5/05/2020 09:24

| Szerző: Klubrádió

Öntözésre, technológiai váltásra volna szükség a zöldség- és gyümölcstermesztésben, hiszen 5 évből már 3 aszályos. Ilyennek indul az idei is.

2020. május 05. Reggeli gyors - részlet 20.05.05. Ledó Ferenc
09:03
00:00

Valamivel jobb a helyzet, mint tavaly ilyenkor, de most is 60-100 mm csapadék hiányzik a földekről. A mélyebb rétegekben még van víz, tehát a gyümölcsösök nincsenek nagy veszélyben, de a zöldségeket most kell palántázni, a májusi eső szó szerint aranyat, azaz pénzt érne.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke fejtette ki a Reggeli gyorsban, hogy nyilván az öntözés a megoldás, de önmagában nem elegendő. Hozzá kell szoknunk, 5 évből 3 aszályos. Mintegy 100 ezer hektárt öntöznek, nem a legmodernebb technikával, ez a terület évről évre növekszik valamennyit. A zöldségesek 65-70, a gyümölcsösök 20-25 százalékára jut víz, de az öntözés drága dolog. Különösen a vízvezeték kiépítése költséges, ezért össze kellene fogniuk a termesztőknek, úgynevezett öntözőfürtöket kellene kialakítaniuk, azaz egymáshoz közeli területeken, hasonló növényekkel kellene foglalkozniuk. Az összefogás azonban nem megy könnyen, még akkor sem, ha közösen uniós pénzhez jutni is könnyebb.

Kalkulálni kell azzal is, hogy a jelenlegi birtokszerkezet nem szerencsés. Minden növény termesztésének van egy gazdaságos üzemmérete. Mondjuk szamócánál 1 hektár, de csemege kukoricánál 50-100 hektár. Például a betakarító gépek kapacitását is figyelembe kell venni.

Ledó Ferenc szerint technológiai váltásra van szükség, aminek egy része az öntözés. Ma 25 ezer hektáron foglalkoznak almával, az ott megtermett mennyiséget modern technológiával 7-8 ezer hektáron meg lehetne termelni. Faj-, és fajtaváltásra is gondolni kellene, ez is hozzá tartozik a váltáshoz. A korszerűsítésre rákényszerülnek a termelők. Az európai piac egységes, és bár a magyar vásárlók nagyon is ragaszkodnak a magyar zöldséghez, gyümölcshöz, de nem minden áron. Ha az importáru olcsóbb, bizony a vevők többsége előbb-utóbb azt fogja választani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2020.05.05.06:00
Műsorvezető: Dési János