„Klubrádió
Esti gyors

"Eredetileg csak egy nagy stadion lett volna térkővel, de így minden budapesti használhatja"

18/08/2023 22:32

| Szerző: Klubrádió

Az atlétikai vb helyszíne csak egy nagy stadion lett volna térkővel és aszfalttal az eredeti tervek szerint, amelyeket ezért elutasítottak – mondta Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Azt kérték, hogy a stadiont és környékét minden budapesti használhassa, így megindult az áttervezés, amelynek eredményeként a stadion tetején "körgyűrű", valamint a többi között sportóvoda, extrémsportpálya, kutyafuttató, tanösvény, szabadtéri mozi és Duna-parti plázs is lesz.

2023. augusztus 18. Esti gyors-részlet (2023.08.18.) Baranyi Krisztina
09:06
00:00

Szombaton kezdődik az atlétikai világbajnokság. Baranyi Krisztinát, Ferencváros független polgármesterét arról kérdeztük az Esti gyorsban, hogy miért járhat jól a kerület a vb-vel.

Elmondta: a stadiont és környezetét tömegsportra és más kulturális funkciókra is alkalmassá teszik, ezt mutatják be a Facebook-oldalán pénteken közzétett videóban: 

Szerinte sokan nem emlékeznek a 2019. végi megállapodásra, amikor Budapesten „szinte kétharmaddal” nyert a parlamenti ellenzék, kisebbségbe szorultak a fideszesek, és a főpolgármesteri helyet is elvesztették. Viszont ekkor már tartottak a tárgyalások a város részvételével – mert formálisan Budapest a rendező –, és a kormánnyal a vb megrendezéséről. Akkor kellett nyilatkoznia a fővárosnak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség felé, hogy támogatja-e a rendezést. 

A polgármester hangsúlyozta, amikor bemutatták nekik a stadion terveit, akkor azokat elég határozottan elutasították, mert csak egy nagy stadionról és körülötte térkőről meg aszfaltról szóltak. Azt a Duna-parti részt a köz számára használhatatlanná tették volna. Ezután jött a kérdés, hogy hogyan tudnák mégis támogatni a vb-t, ők pedig azt akarták, hogy a stadionba ne csak versenyek vagy koncertek alkalmával juthasson be egy átlag budapesti, hanem minden nap használhassa, akár sportolni (amatőr szinten), akár művelődni vagy rekreálódni akar. Akkor hangzott el az is, hogy Ferencváros szeretne egy sportóvodát is a stadion épületében, amelyhez tanuszoda és nagy játszótér is tartozik, hogy picit jobban bevonják a városi életbe azt a környéket.

Azt is kérték – és ez egybecsengett a tervezői ötletekkel – hogy a stadion mobillelátóinak visszabontása után a stadion tetején lévő körgyűrűt ki lehessen nyitni a nagyközönségnek szintén tömegsport céljára. Így kezdődött ez a bizonyos áttervezés, amely több mint egy évig tartott. Ennek eredményeként a körgyűrű mellett extrémsportpálya, óriási kutyafuttató, tanösvény, fitneszpark, szabadtéri mozi, Duna-parti plázs is és kerékpárutak is lesznek, vagyis nem csak egy sportág élsportolói vagy az érintett szövetség tudja használni ezt a létesítményt és környezetét, hanem bárki, aki Ferencvárosban vagy Budapesten él – közölte.

Baranyi Krisztina azt mondta: ezeknek a fejlesztéseknek az egyik része már a stadionnal együtt megvalósult. A vb után a felépítményeket kell elkészíteni, ez szerinte egy évbe belefér. A forrás is megvan rá, a mobillelátók visszabontását és a körgyűrű kialakítását végző cég szerződésébe bekerültek a Ferencváros által kért elemek, tehát amit a kerület akar, annak el kell készülnie jövő év augusztus 30-ig.

Arról is beszélt, hogy kint lesz a megnyitón, és mivel van éremesélyesünk (Halász Bence személyében) férfi kalapácsvetésben, az ő versenyét is megnézi.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Esti gyors
2023. augusztus 18., péntek 18:30
Műsorvezető: Selmeci János