„Támogassa
A lényeg

Nem kapott vízumot, így nem vehet részt az atlétikai vb-n két ghánai sportoló

17/08/2023 15:15

| Szerző: Klubrádió

Nem kapott vízumot, így nem vehet részt a szombaton kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon két ghánai sportoló, Rose Yeboah magasugró és Sarfo Ansah sprinter – közölte a ghánai sajtó nyomán a hvg.hu. Yeboah Afrika-bajnok és Universiade-győztes.

A helyi lapok kedden számoltak be arról, hogy a ghánai magyar nagykövetség megtagadta az atléták beutazási kérelmét, amiről hétfőn kaptak értesítést. Az értesülés szerint a ghánai atlétikai szövetség frissen megválasztott elnöke és a csapathoz tartozó több stábtag sem kapta meg a beutazáshoz szükséges engedélyt, az elnök azonban ott lehet a vb-n, mert Franciaországtól kapott schengeni vízumot.

Ahogy a hvg.hu ismerteti, a ghánai sportági szövetség közleményt adott ki az ügyben, ebben azonban csak a két sportolóról van szó. E szerint Yeboah az útlevele érvényessége miatt marad le a vb-ről. A szervezet azt írta, hogy a sportoló augusztus 6-án kapta meg a nemzetközi atlétikai szövetség (World Athletics, WA) visszaigazolását arról, hogy szabadkártyával indulhat. Akkor még a kínai Csengtuban volt az universiadén, ahol 1,94 méteres országos csúccsal megnyerte a nők magasugróversenyét.

Hazája szövetsége akkor vette észre, hogy gond van az útlevelével, amikor rögzítettni próbálta a végleges csapatnévsort a WA rendszerében. Ez figyelmeztetett, hogy Yeboah okmánya 6 hónapon belül jár le, márpedig a szabályok szerint a vízumkérelem benyújtásához az kell, hogy legalább még fél évig érvényes legyen. A sportoló előbb azt mondta, hogy megpróbál új útlevelet kiállíttatni, vasárnap azonban közölte: mivel nincs sok esélye arra, hogy megkapja a vízumot, úgy döntött, inkább az Egyesült Államokba utazik tanulni.

Safo Ansah a 4x100-as férfi váltóban helyettesítette volna időközben megsérült honfitársát, Benjamin Azamatit. Az ő vízumkérelmének elutasítására a ghánai szövetség szerint nem adott magyarázatot a magyar nagykövetség.

Ugyancsak a hvg.hu számolt be arról, hogy újabb sportolóról derült ki: vízumproblémák miatt veszélybe került a részvétele a szombaton kezdődő budapesti atlétikai vb-n. Az indiai atlétikai szövetség szerdán azt közölte, hogy a delhi magyar nagykövetség ismeretlen okokból visszavonta Kisor Dzsena gerelyhajító vízumát. A sportolónak, aki most vasárnap utazott volna Magyarországra, a tájékoztatás szerint egy hónapra szóló schengeni beutazási engedélye volt. „Amennyiben a vízumát visszavonják, nem versenyezhet” – tette hozzá a szövetség.

https://hvg.hu/sport/20230817_ghana_atletika_vb_vizum_utlevel_nagykovetseg

Az indiai szövetség már jelezte a magyar nagykövetségnek, hogy felülvizsgálatot kér az ügyben, magyar idő szerint csütörtök kora délután pedig jelezte: a versenyző péntekre kapott időpontot a külképviselettől az ügyének rendezésére.