„Klubrádió
Reggeli gyors

„Emberi rosszindulat, semmi más” – továbbra is földön alszik sok anyuka

30/12/2019 17:10

| Szerző: Klubrádió

Látszólag könnyen meg lehetne oldani a problémát, mégsem megy. Két karácsony múlt el az Ágyat az anyukáknak akció kezdete óta, de sok szülő azóta sem jut viszonylag kényelmes és ingyenes éjszakai pótágyhoz, ha beteg gyermeke mellett akar maradni a kórházban. Pedig adományágy lenne elég. Erről beszélt Orosvári Zsolt, az Ágyat az anyukáknak akció ötletgazdája.

2019. december 30. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Orosvári Zsolt (19.12.30.)
08:04
00:00

Megint földön alszanak a szülők a gyerekek mellett a kórházakban, megint pénz kérnek a kórházak a pótágyakért. Mi lett azokkal az ágyakkal, amelyeket civilek gyűjtöttek és osztottak szét kórházak között? Orosvári Zsolt, az Ágyat az anyukáknak akció ötletgazdája mondta el, hol tartanak most.

Az akció 2018 novemberében kezdődött, amelynek keretében civilek az ország több mint harminc kórházának juttattak összecsukható ágyakat, hogy a szülők beteg gyerekeik mellett maradhassanak estére az intézményekben. Még pár hete is vittek ki szülői pótágyakat, ezúttal a miskolci kórház gyermekosztályára szállítottak újabb tizenöt darabot.

Volt olyan kórház is azonban, a Heim Pál, amely nem vette át az adományt, és bár annak idején azt ígérte, maga fog beszerezni alkalmas felszerelést, ez sajtóhírek szerint nem történt meg, viszont a bent éjszakázó szülőktől több mint négyezer forintot kértek alkalmanként.

 
Orosvári Zsolt adományágyon
 

Az adományágyakat a Heim Pál Kórház túl nagynak, veszélyesnek és nem elég higiénikusak minősítette. Orosvári Zsolt ennek kapcsán megjegyezte, miután a Heim Pál februárban nem fogadta el az ágyaikat, azokat átvitték a Szent László Kórházba, ahol a szülők legnagyobb megelégedésére azóta is használják őket. A gyermekkórház elutasító döntése után márciusban egyébként szülők villámcsődülettel tiltakoztak az intézmény előtt, de az ágyprobléma máig nem oldódott meg.

Orosvári Zsolt szerint racionális magyarázat nincs a jelenségre, pusztán arroganciáról, emberi rosszindulatról van szó, illetve üzletről, a szülők, elsősorban a vidékről érkezők „lehúzásáról”. Orosvári szerint épp a múlt héten kapott fényképet arról, hogy a beteg gyermekük mellett tartózkodó szülők hogyan oldják meg jelenleg az esti pihenésüket. Mostanában éppen irodaszékeken próbálják eltölteni az éjszakákat – tanulják az ülve alvást.

A civil akció ötletgazdája szerint bár idén februárban azt az információt kapta, hogy az egészségügyi szakmai kollégium illetékes tagozata megkezdte a szülők elhelyezéséhez szükséges feltételrendszer kidolgozását, de egyelőre ennek sem látszik az eredménye. Orosvári Zsolt szerint ez azért különösen nagy probléma, mert ha a kollégium közölné, melyek azok a minimális körülmények, amelyeket biztosítani kell a bent éjszakázó szülők számára, akkor megszűnne a mostani vita alapja. Egységes szabályozás híján jelenleg minden kórházigazgató hasra ütve dönthet ebben a kérdésben – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Orosvári Zsolttal
2019. december 30., hétfő 08.50
riporter: Szénási Sándor

 

 

A fenti kétszemélyes beszélgetésben nem szólalt meg a Heim Pál Gyermekkórház vezetője, illetve valamely képviselője. A Klubrádió ezért fölajánlja, hogy amennyiben az intézmény vezetése reagálni kíván az Orosvári Zsolt által mondottakra, velük is interjút készít, hogy elmondhassák véleményüket az ügyről.