„Klubrádió
Reggeli gyors

Először cenzúrázták Európában a World Press Photo kiállítást, s ezt Orbán kormánya tette meg

2/11/2023 08:56

| Szerző: Csernyánszky Judit

Ami káros, az nem más, mint az, ahogy korlátozzák a látogatók jogait, illetve hogy az ilyen közösségek létjogosultságát kérdőjelezik meg – mondta a fotós, akinek képei miatt cenzúrázták a World Press Photo kiállítást. Török festők Petőfi-portréit lehet megtekinteni az isztambuli magyar kulturális központban. Szijjártó személyesen tett ígéretet svéd kollégájának az ország NATO-csatlakozásának ratifikálására. Orbán kárpátaljai túszai támogatják a területi revíziót. Nemzetközi lapszemle.

2023. november 02. Reggeli gyors - részlet 2023.11.02. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:45
00:00

Először cenzúrázták Európában a World Press Photo kiállítást

Most robbant be – de teljes erővel a World Press Photo botrányunk a nemzetközi sajtóba, végeláthatatlan a témával foglalkozó cikkek száma. Kezdeném például a magyar kormány ideológiájához alapvetően közelálló Fox News TV-vel, amelyik saját írást hozott le, nem csak behúzta az oldalra az amerikai hírügynökség ebben kiadott tudósítását. Úgy fogalmaz a Fox News, hogy Orbán Viktor kormánya az elmúlt években olyan erkölcsi törvényeket vezetett be, amelyek alapján kitiltották a kiskorúakat a kiállításról, miután egy képsorozat a Fülöp-szigetekről élemedett korúak, az úgynevezett ’Golden Gays’ közösség egy csoportját ábrázolta, akik éppen a drag show résztvevői voltak. A 18 éven aluliakat az LMBTQ közösségre írt törvényre hivatkozva korlátozták a kiállítás megtekintésében. Merthogy ellenkező esetben törvénysértés állna fenn a kiállítás szervezői részéről. Még a szélsőjobbos politikusunk nevét is megemlíti a cikk, akitől kiindult ez az egész történet, sőt idézik tőle, hogy nem tartozik a világ legnagyobb problémái közé, hogyan él az LMBTQ-kisebbség, sőt ennek látványa károsan hat a kiskorúakra, de még a felnőttekre is. A World Press Photo igazgatója, Joumana El Zein Khoury erre úgy reagált, a kiállítás látogatóinak korlátozása valósággal sokkolta őt. Elképesztő szerinte az, hogy egy bizonyos kép, egy speciális sztori ilyen hatást váltson ki, elképesztő, hogy ilyen Európában előfordulhat.

A Time magazinnak pedig azt mondta el az igazgató, őszintén aggasztó, hogy a magyar kormány egy olyan dolgot vett célba, aminek pozitív üzenete van, hisz itt egy közösséget mutatnak be, akik öregkorukra is együtt maradtak, mitöbb egymást segítik. A világkiállítás történetében először fordult elő, hogy Európában cenzúrázták. Az AP tudósítása emlékeztet ennek kapcsán arra, hogy az EU-ban 15 tagország eljárást kezdeményezett a magyar kormány ellen. Ursula von der Leyen pedig szégyenteljesnek nevezte a jogszabályt. Az ominózus fotók alkotója, Reyes Morales reagálásában azt emelte ki, hogy ők amolyan ikonjai és példaképei az LMBTQ-közösségeknek a Fülöp-szigeteken és nem jelentenek ők semmilyen veszélyt, nem okoznak semmilyen kárt senkinek. Ami káros, az nem más, mint az, ahogy korlátozzák a látogatók jogait, illetve hogy az ilyen közösségek létjogosultságát kérdőjelezik meg. A kulturális tárca nem reagált az AP megkeresésére. Révész Tamás, volt kiállításszervező szerint az Ukrajnában zajló háborús képek a sokkolóak, és nem Moreles sorozata. Világszerte nagyjából 4 millióan nézik meg a World Press Photo kiállításait évente, Magyarországon kb. 50 ezren, akiknek fele általában diák.

Petőfi meghódítja Isztambult

Hízelgő képet fest a Törökországba akkreditált magyar főkonzulról a török kormánypárti Daily Sabah. Hosszú cikkben írják le, merre járt, mit szeret enni, inni. Cserében ő bemutatja az isztambuli Liszt Ferenc Intézetet, illetve a kulturális központ most éppen aktuális Petőfi-kiállítását. A csatolt videóban feltűnő Petőfi-festmények, -portrék és életképek láttán felvetődik a kérdés, ezt hívnánk értékteremtő művészetnek?

Szijjártó személyesen tett ígéretet svéd kollégájának az ország NATO-csatlakozásának ratifikálására

Tobias Billstrom, svéd külügyminiszter nagyon bízik abban, hogy ígéretéhez híven a magyar kormány a törökök előtt ratifikáltatja parlamentjével országa NATO-tagságát – idézi őt a Bloomberg ekképp: a magyar kormány következetesen azt hangoztatta, hogy Svédország hozzáadott értéket, nem is kicsit jelent majd a NATO számára. Előbb vagy utóbb, de most már ideje lenne valóra váltani ígéretét, hogy nem utolsóként fogja ratifikálni tagságunkat. Billstrom elmondta azt is, hogy Szijjártó Péter erre személyesen tett neki ígéretet. A cikk szerint Erdogannal ellentétben a magyar kormányfő soha nem támasztott feltételt a svédek NATO-tagságához. S miközben a török elnök csak a múlt héten nyújtotta be erre vonatkozó törvényjavaslatát, a magyar kormány ezt már egy éve megtette, de azóta sem tűzi napirendre a szavazást. A törökök ugyebár nemcsak a terroristáknak tartott kurdok kiadatásának megtagadását hozzák fel indoklásként, hanem az amerikaiakkal folyó alkudozást az F-16-os vadászgépek vásárlásáról.

Orbán kárpátaljai túszai támogatják a területi revíziót

Beregszászra látogatott el a Nasztojásseje Vrémja stábja, hogy az ottani magyarokat kérdezze Orbán orosz politikájáról. A kritikát közvetlenül nem fogalmaztak meg Orbánnal szemben, de az oroszokkal szemben annál inkább. A város polgármestere is közölte, hogy ők azt látják jónak, amit az ukrán elnök tesz, és követik a politikáját. A város egyik kávézójának fiatal tulajdonosa, Attila magyarul beszélő ukránnak tartja magát, s a nyelvtörvény kapcsán kijelentette, bánja, hogy gyerekkorában nem az ukrán nyelvet tanulta. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség viszont kifogásolta, hogy Orbán nem tartja háborús bűnösnek Putyint és nem merte háborúnak nevezni a háborút, amikor Pekingben találkozott az orosz elnökkel. Sőt nem helyeslik az orbáni békekötést sem, mert az nem szolgálja Ukrajna érdekeit. Viszont értékelik, hogy milliárdokat fordított intézményeik felújítására. Az Ungvár melletti Nagydobronyban is forgatott a stáb, s itt sokakat befolyásolnak a magyarországi híradások, amelyekből a helyiek tájékozódnak. A józanabbak szerint Orbán a maga politikai érdekeit képviseli egy-egy ukránellenes nyilatkozatával. Szinte minden megkérdezett azt mondta el a riporternek, hiába akarna Orbán újra Nagy–Magyarországot, azt azért még ott sem támogatnák. A helyi közvéleménykutató intézet felmérése szerint azonban a kárpátaljai magyarok 40 százaléka elfogadná a magyarok területi követeléseit. Orbán túszai lettek ők – fogalmaz a felmérést értékelő intézetvezető.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.