„Köszönjük,
A lényeg

Erdoğan amerikai F-16-osokat kér a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásáért

26/09/2023 17:21

| Szerző: Klubrádió

A török parlament jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását, ha az Egyesült Államok átadja Törökországnak a régóta kért F-16-os vadászgépeket – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan kedden.

A török elnök azt mondta, hogy a kérdés már múlt heti New York-i, török-amerikai külügyminiszteri találkozón is szóba került. Hozzátette, hogy Washingtonnal megállapodtak a feltételekben, ami az Egyesült Államok részéről az F-16-osok átadását, Törökország részéről pedig a csatlakozást jóváhagyást jelenti. „Ha az Egyesült Államok betartja ezt az ígéretét, akkor a török parlament is betartja a sajátját” – tette hozzá Erdoğan.

A Telex szerint a török elnök kijelentése nem meglepő, valószínűsíthető volt, hogy Törökország ezért blokkolja a svédek NATO-csatlakozását. Az USA viszont részben azért nem szállítja le a vadászbombázókat, mert a törökök orosz fegyvereket is vásárolnak.

Erdoğan a hegyi-karabahi helyzetről is beszélt, azt mondta, hogy Azerbajdzsánnak a területen nemrég végrehajtott offenzívája óta újraindultak Karabahba azok a kamionszállítmányok, amelyek segéllyel és egyéb anyagokkal látják el a régió lakosságát.

Törökország mellett Magyarország sem hagyta jóvá a svédek NATO-csatlakozását, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy semmi sem sürgeti ennek az ügynek a támogatását. A javaslatot még tavaly júliusban nyújtotta be a kormány, de ilyen-olyan indokokkal azóta is halogatják a szavazást. Az elmúlt napokban egy svéd oktatóvideót hoztak elő, amelyben a Partizán műsorvezetője, Gulyás Márton arról beszélt, hogy 2010 óta megszűnt a demokrácia Magyarországon. Valamint például a Népszabadság bezárásával vagy a CEU elkergetésével szemléltetik a magyar demokrácia hanyatlását.