„Támogassa
Szerepvállalás

Élelem-önrendelkezés és agroökológia

14/11/2021 11:33

| Szerző: Bíró Bori/Klubrádió

A Szerepvállalás azzal foglalkozott, mi történik és miért veszélyes, ha egy társadalomban ellehetetlenülnek az élelem-önrendelkezés feltételei és miért van ennek relevanciája ma?

2021. november 13. Szerepvállalás (2021. november 13., szombat 18:05)
26:08
00:00
Műsorvezetők: Bíró Bori Szerkesztők: Bíró Bori

Mint fogalom talán nem annyira, de mint jelenség, biztosan sokaknak ismerős lehet az élelem-önrendelkezés. "A kapitalista termelési mód betörésével nemcsak a közjavakhoz való hozzáférés lehetetlenült el, de felbomlottak azok a társadalmi struktú­rák is, amelyben a közösség tagjai egymást segíteni tudták." – írja recenziójában, a Fordulat legfrissebb lapszámában Ádám Zsófia, a Szolidáris Gazdaság Központ tagja. Arról kérdeztük, mi történik és miért veszélyes, ha egy társadalomban ellehetetlenülnek az élelem-önrendelkezés feltételei és miért van ennek relevanciája ma?

„Élelmiszer-önrendelkezés alatt azokat a mindennapi gyakorlatokat és politikai stratégiákat értjük, amelyek lehetővé teszik, hogy társadalmi és ökológiai szempontokat érvényesítve, demokratikus és a külső sokkoknak ellenálló módon szervezzük meg az élelmiszergazdaságot – szemben a profitszempontoknak alárendelt, fenntarthatatlan, és a gazdasági- és klímaválság közepette összeomlással fenyegető ipari mezőgazdasággal. Akár az alulról építkező, akár a felülről irányított törekvéseket tekintjük, az élelmiszer-önrendelkezés piaci, állami vagy civil koordináció mellett az élelmiszer mint közjó (commons) demokratikus elosztását célozza.” (forrás: Fordulat)

Őt Balogh Lili agrármérnök, gazdálkodó követte, aki a Fordulat ugyanezen számában az agroökológia magyarországi helyzetéről, szereplőiről és fejlődési irányairól értekezett. A többi között arról beszélgettünk, hogyan kapcsolódik ez a komplex rendszer az élelmiszer-önrendelkezéshez, és mik azok a tudások, amelyek a mai agroökológia területéhez tartoznak.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pexels

Szerepvállalás
2021. november 13., szombat 18:05
Műsorvezető: Bíró Bori