„Klubrádió
Reggeli gyors

Éhségsztrájkba kezdtek kiutasított külföldiek Nyírbátorban

7/08/2020 13:01

| Szerző: Klubrádió/szg

Éhségsztrájkba kezdtek kiutasított külföldiek a nyírbátori fogdán, elsősorban azért, mert emberi jogi szervezetek képviselőivel és a sajtóval akarnak beszélni - mondta Major Magda, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának munkatársa.

2020. augusztus 07. Reggeli gyors / részlet, Major Magda (20.08.07.)
06:37
00:00

Major Magda elmondta: a nyírbátori őrzött szálláson két részleg van, az egyiket menekültügyi, a másikat idegenrendészeti őrizetnek hívják. Utóbbiról szólt a bejegyzésük, amelyben beszámoltak az éhségsztrájkról – közölte a civil szervezet menekültügyi programjának előadója. Úgy tudják, hogy 52 ember van most ott, de nem kapnak pontos információkat, mert három éve nem járhatnak be az őrzött szállásokra beszélni a fogvatartottakkal. E-mailben lépnek velük kapcsolatba ezek az emberek, vagy a (több esetben magyar) családtagjaik keresik meg őket és számolnak be a problémáikról.

A Helsinki Bizottság posztjában azt írja, a fogvatartottak nem bűnelkövetők, hanem különböző okokból kiutasított emberek.

Az étel megtagadásának oka, hogy szeretnének személyesen kapcsolatba lépni emberi jogi szervezetek képviselőivel, újságírókkal, tehát figyelmet és nyilvánosságot szeretnének a panaszaiknak. Emellett arról is írtak, hogy a higiéniai körülményekkel nem elégedettek, ami a Helsinki Bizottság szerint a vírushelyzetben külön feszültséget okozhat. Csütörtökön arról tájékoztatták őket, hogy a fogvatartottak többsége továbbra is megtagadja az étel átvételét.

A hatóság nem lépett velük kapcsolatba. Három éve már, hogy a rendőrség és a bevándorlási ügyekért felelős hatóság is felmondta velük azt a megállapodást, amelynek alapján bemehettek fogvatartási helyekre, például ebbe a nyírbátori intézménybe is. Szerintük ez nemcsak a fogvatartottaknak, a hatóságnak is hasznos volt, közvetítőként lehettek jelen és a feszültséget is csökkentette a bent lévőkben a jelenlétük.

Major Magda elmondta: az ENSZ megfelelő szervezetével vették fel a kapcsolatot, nekik van joguk bemenni a nyírbátori őrzött szállásra, és ők deríthetik ki, hogy mi történik pontosan.

 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi képünkön az azóta már bezárt tompai tranzitzóna látható. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Reggeli gyors
2020. augusztus 07., péntek 08.15
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert