„Klubrádió
Esti gyors

Menekültek – Sorsokon vitatkoznak a jogászok

15/05/2020 23:58

| Szerző: Klubrádió

Döntött az Európai Bíróság, jogellenesen tartanak fogva a tranzitzónákban menekülteket a magyar hatóságok. A döntés értelmezése azonban nem egyszerű.

2020. május 15. Esti gyors - részlet 20.05.15. Nagy Boldizsár
12:32
00:00

Az irányadó elv az, hogy az országhatáron négy hétig lehet őrizetben tartani egy menekültet, aztán dönteni kell a sorsáról. Az uniós irányelvekkel ebben a tekintetben szinkronban van a magyar Alaptörvény is. Viszont  a joggyakorlat, illetve a magyar hatóságok által alkalmazott eljárásrend ennek nem igazán felel meg.

Illegális bevándorlás - A kibővített tompai tranzitzóna
MTI Fotó: Ujvári Sándor
 

A tranzitzónában nem négy hétig, hanem hosszú hónapokig tartanak embereket, elzárva.  Nincs menekültügyi válsághelyzet – jelentette ki Nagy Boldizsár nemzetközi jogász. Indokolatlan például gyermekeket, vagy rákos betegeket ott tartani. Fiktív okok miatt tartanak menekültügyi őrizetben sokakat. A magyar kormány gyakran hivatkozik arra, a menekültek egy biztonságosnak számító harmadik országból érkeztek, jellemzően Szerbiából. Csakhogy ebben az esetben Magyarország nem az uniós jogot, hanem a saját jogrendszerét próbája alkalmazni.

A lényeg, hogy a határon, főleg a szerb-magyar határon rekedt menekültek csapdába estek: se az egyik, se a másik országba nem tudnak legálisan távozni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/ Rosta Tibor.

Esti gyors
2020.05.15. 18:00
Műsorvezető: Selmeci János