„Köszönjük,
Reggeli gyors

Egyre több háziorvos adja fel végleg a praxist és nincs utánpótlás

30/08/2023 13:00

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Már minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen – derül ki a GKI friss kutatásából. A háziorvosok átlagéletkora 60 év, így nem látszik, hogy a hiány növekedése visszafordulna. Ha így haladunk tovább, akkor 15 év múlva a helyek háromnegyede betöltetlen lesz – mutatott rá Molnár László, a GKI vezérigazgatója a Reggeli gyorsban.

2023. augusztus 30. Reggeli gyors - részlet Molnár László 2023.08.30.
09:13
00:00
Minden tizedik háziorvosi praxis tartósan – vagyis legalább fél – éve betöltetlen – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss adataiból. Számokban ez azt jelenti, hogy 2023 augusztusában nagyjából 6500 helyből 657-ben nincs állandó háziorvos.

Az igazán aggasztó az, hogy ez a szám 25-tel nőtt az elmúlt hónapban. Egyre több háziorvos adja fel végleg a praxist és nincs utánpótlás, a kormány látszatintézkedései, például a praxisok összevonása ezen nem segít – mondta Molnár László, a GKI vezérigazgatója a Reggeli gyorsban.

A háziorvosok 5-6 százaléka 35 év alatti, átlagéletkoruk pedig 60 év, tehát nem látszik, hogy ez a folyamat visszafordulna. Persze, sokan maradnak és akár még 90 évesen is rendelnek, de nem ez kéne legyen a főszabály. Mindenesetre, ha így haladunk tovább, akkor 15 év múlva a praxisok háromnegyede betöltetlen lesz – mutatott rá Molnár.

Pedig a háziorvosokra sokféle feladat hárul: fontos kapuőr szerepük van – el kell dönteniük, kit milyen ellátásba, milyen vizsgálatra kell küldeni, ők maguk is ellátnak betegeket helyben vagy akár házhoz is mennek, ráadásul a megelőzésben – az egészségmegőrzéssel, életmóddal kapcsolatos tanácsadásban is döntő jelentőségük kellene, hogy legyen. 

Gyermekorvosi rendelő
 
Varga Irén, gyermekorvos egy kisfiút vizsgál a rendelőjében Dunaharasztin 2013. május 28-án.
 
 Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Ennek ellenére az orvosok nagy részének nem presztizs a háziorvosi pálya. Ez korábban is így volt, tipikus karrierút volt, hogy orvosok 10-15 évig dolgoztak valamilyen szakellátásban, ott sokféle beteggel és betegséggel találkoztak és ha megunták a nyüzsgést vagy éppen a kiégés jeleit látták magukon, akkor mentek el családorvosnak, amit nagyjából rendesen is fizettek – magyarázta Molnár. Ma is gond, hogy nem kínál szakmai előmenetelt, egy pályakezdő sokkal jobban jár ha kórházban tud elhelyezkedni, használhatóbb tapasztalatokat tud szerezni. Ráadásul a háziorvosok nem kapták meg automatikusan az orvosbéremelést, azt a csoportpraxis létrehozásához illetve az abban való részvételhez kötötték – tette hozzá.

Bár azt látni, hogy a magánegészségügy robbanásszerűen fejlődik – az állami ellátás leépülésével párhuzamusan, éppen ezt a kapuőr funkciót, amit normálisan a háziorvosok töltenek be, nehezebben tudja felvenni – véli Molnár.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Molnár Lászlóval
2023.08.30., szerda, 7:47
Riporter: Para-Kovács Imre