„Támogassa
A lényeg

Pintérék összevonnák a praxisokat ott, ahol nincs elég háziorvos

16/08/2023 14:36

| Szerző: Klubrádió

Megjelent a háziorvosi körzetek átalakításáról szóló rendelettervezet a kormány honlapján. Augusztus 24-ig (jövő csütörtökig) lehet véleményezni.

Tavaly december hetedikén szavazta meg a parlament a háziorvosi rendszert átalakító törvényt, amelynek részeként többek között a kórházak közötti feladatmegosztás, az ügyeleti ellátás és a háziorvosi praxisok is átalakulnak – idézi fel a Telex.

A kormány szerint az átalakítás egyik legfontosabb pontja, hogy a nagyon kicsi (jellemzően vidéki) háziorvosi körzeteket átalakítják és/vagy összevonják, az így felszabaduló kapacitásokat pedig arra használják fel, hogy minden körzetben legyen orvos. A Magyar Orvosi Kamara ezzel nem ért egyet, szerintük ez elavult modell, inkább praxisközösségeket kellene kialakítani, ahol egy nagyobb körzetre több orvos és több ápoló jut.

Szerdán jelent meg a kormány honlapján az átalakításról szóló belügyminiszteri rendelettervezet, amely szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2027. végéig alakítja ki az új rendszert, mások mellett az önkormányzatok kérései és javaslatai alapján. Az ÁEEK ezek alapján „új körzeteket alakíthat ki, meglévő körzethatárokat módosíthat, körzeteket szüntethet meg.”

A rendelettervezet fontos része, hogy ha egy körzet tartósan (hat hónapot meghaladóan) betöltetlen marad, akkor egy eljárásban azt feloszthatják a szomszédos körzetek között, amennyiben azok továbbra is megfelelnek majd az előírásoknak. Ennek az eredménye valószínűleg az lesz, hogy a mai vidéki körzetek elég nagy részét bezárják/összevonják, és a mostaniaknál jóval nagyobb körzetek jönnek létre helyettük – olvasható a cikkben. Azt nem tudni, mikor lépne hatályba Pintér Sándor belügyminiszter rendelete.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egyre kevesebb a háziorvos: a KSH adatai szerint 5725 háziorvos és házi gyermekorvos dolgozott 2022-ben, míg egy évvel korábban még 5807 orvos praktizált az alapellátásban.