„Klubrádió
Mandátum

Egyértelmű? Közös ellenzéki pártlista kell legközelebb

25/10/2019 10:15

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzati választás eredményeinek részletes elemezése után a Mandátum két alkotmányjogász vendége arra jutott, a következő országgyűlési választáson minden szinten közösen kell indulnia a Fidesz-KDNP elleni erőknek. Nem mindenki gondolja így.

2019. október 24. Mandátum (2019. október 24., csütörtök 19:00)
47:22
00:00
Műsorvezetők: Szentpéteri Nagy Richard

Az október 13-ai önkormányzati választás eredményeinek rendkívül alapos elemzését adták a Mandátum vendégei, Szoboszlai György és Wiener György politikai elemzők, alkotmányjogászok. Többek közt kiszámolták, hogy a megyei közgyűlési választáson a pártlistákra, valamint a 10 ezer főnél népesebb városokban a polgármesterjelöltekre és a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok összesített eredménye szerint a Fidesz-KDNP október 13-án 2 millió 17 ezer voksot kapott, míg az ellenzék 1 millió 585 ezret.

Október 13-a tanulságai alapján szerintük a következő országgyűlési választásra nézve fontos következtetések adódnak az ellenzéki stratégiára nézve, ennek lényege, hogy a kormányerők ellen induló pártoknak nem csak közös jelölteket kell indítaniuk, de közös pártlistát is kell állítaniuk.

Ettől eltérő véleményt fogalmazott meg Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki szerdán a Megbeszéljükben mondta el, miért tartja rossz ötletnek a közös ellenzéki pártlistát. Szerinte az ellenzéki sikerhez egyrészt nem elég az összefogás, kifejezetten jó jelöltek és jó kampány is kell hozzá, ha pedig nem egyéni indulókról van szó, hanem listás szavazásról, jobb, ha az ellenzéki pártok külön-külön próbálkoznak. Érvelését itt olvashatja, és hallgathatja meg.

A Mandátum két vendégének érveit pedig a fenti lejátszóra kattintva ismerheti meg!

Mandátum
2019. október 24., csütörtök 19.00
műsorvezető: Szentpéteri Nagy Richard