„Klubrádió
Reggeli gyors

A Belvárosban szavazófülkére sem telt

24/10/2019 13:15

| Szerző: Klubrádió

Legalább kétszer annyi panasz, bejelentés, észrevétel érkezett az önkormányzati választásokon a TASZ-hoz, mint az EP-választás idején. Kistelepüléseken volt a legtöbb gond.

2019. október 24. Reggeli gyors - részlet 19.10.24. Döbrentey Dániel
06:57
00:00

Folyamatosan érkezetek a bejelentések a Társaság a Szabadságjogokért telefonvonalain a szavazás napján, de még jóval utána is a vélt jogsértésekről. Naponta körülbelül félszáz esettel foglalkoztak. Az európai parlamenti választásokon fele ennyi ügyük sem volt. A legkirívóbb esetekről a TASZ munkatársa, Döbrentey Dániel beszélt a Reggeli gyorsban.

A Belváros egyik szavazókörében egy szétnyitott kartondobozzal, illetve ahhoz hasonlító paravánnal próbálták helyettesíteni a szavazófülkét, ami két oldalról úgy-ahogy takart, de természetesen nem felelt meg a követelményeknek. Ugyancsak az V. kerületben egy termetes férfi jelent meg, és instruálni kezdte a bizottság tagjait, hogy mit tegyenek, illetve mit ne. Például ne vegyenek fel jegyzőkönyvet. Később fenyegetőzni is kezdett. Döbrentey Dániel szerint ide már rendőrt kellett volna hívni.

A legtöbb eset azonban kistelepüléseken, a nemzetiségi szavazásokon történt. Klasszikus csalási formák, hogy alkohollal, étellel, pénzzel próbálják befolyásolni a szavazókat. Az is gyakori, hogy egy jelölt „felügyeli” a szavazást, konkrétan megmondja, hogy hogyan kell szavazni, és nem lekenyerezni próbálja a választókat, hanem megfenyegeti őket. Finomabb esetben csak jelzi, hogy milyen következményekre kell számítania a szavazónak, ha nem cselekszik ”helyesen”.

A TASZ munkatársai általában olyan tanácsot szoktak adni a hozzájuk forduló panaszosoknak, hogy bűncselekmény gyanúja esetén tegyenek feljelentést. Vannak egyszerűbb választási jogorvoslatok is, például kifogást lehet benyújtani csalásgyanús esetben, ilyenkor a TASZ segít, de jó, ha az érintett, illetve panaszos maga jár el.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2019.10.24. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes