„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Udvarhelyi Tessza: félelmet tett a fejekbe a NER

24/10/2019 15:05

| Szerző: Klubrádió

Valóban van egy magyar önkép, amely szerint passzívak vagyunk, az államtól várunk mindent, ha elnyomnak bennünket, azt elviseljük. Ám sokan vannak, akik nem ilyenek.

2019. október 24. Reggeli gyors/Reggeli személy (2019. október 24., csütörtök 09:00)
41:07
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Ellustultunk az rendszerváltás utáni első 20 évben, elmulasztottuk azt a lehetőséget, hogy megtanuljuk a demokráciát. Azt hittük, hogy a kapitalizmusban minden rendben lesz. Az utóbbi 10 év viszont arra ébresztett rá, hogy el is lehet tőlünk venni a demokrácia intézményeit, tehát ezeket védenünk kell, és meg kell tartanunk. Igaz, a társadalom jelentős része még nincs tisztában azzal, hogy a demokrácia nem egy adott, kész dolog, azt meg kell csinálni.

Így látja a helyzetet, és ezért is hozta létre Udvarhelyi Tessza a Közélet Iskoláját, ahol egyre többen tanulják meg, hogyan is kell demokráciában élni. Olyan emberek, akik hajlandóak tenni is azért, amiben hisznek. Itt nem egy tanár tanít egy csapat embert, hanem egy csapat ember tanítja egymást. A civil társadalomban sok felhalmozott tudás, készség van, ami mozgósítható. A tanároktól pedig elvárják, hogy legyen aktivista múltuk, tapasztalatuk.

A hatalom elleni tiltakozás időnként kisebb-nagyobb tüntetésekben mutatkozik meg. A szabadságjogok általában megmozgatják az embereket. A CEU elűzése például közvetlenül nem sok embert érintett, de ami mögötte volt, a szabadságjog megsértése, a nyugatos gondolkodás megnyirbálása, az igen. Ezek mellett vannak kisebb helyi kezdeményezések, amelyek nem az állam ellen irányulnak, hanem azok szerepét veszik át, lyukakat tömnek be. Például hátrányos helyzetű gyerekeknek szerveznek nyári tábort.

Szóba kerültek a műsorban a szakszervezetek is, mint klasszikus érdekvédelmi szervezetek. Udvarhelyi Tessza szerint ez a forma elavult, nem tud megújulni. A szakszervezeteknek ugyanaz a bajuk, mint az ellenzéki pártoknak, civil szervezeteknek, nevezetesen az, hogy nincs bázisuk. Ha nem tudnak sikereket elérni, akkor nehéz elhitetni az emberekkel, hogy márpedig érdemes ezekben a szervezetekben dolgozni.

Udvarhelyi Tessza az önkormányzati választásokban is szerepet vállalt, Pikó András megválasztott polgármester kampányfőnöke volt, így a bőrén érezhette, hogyan működik a Nemzeti Együttműködés Rendszere. A NER félelmet, képzelt rendőröket tesz az emberek fejébe. Féltik az egzisztenciájukat, a családjukat, ezért nem mernek fellépni a hatalom ellen, hona nem tudják, hogy mitől félnek, mi következne, ha tényleg szembe mennének a kormánypárti akarattal. A választások után talán levegőhöz jutnak sokan, és ki tud bontakozni a bennük lévő kreativitás. Most az emberek hitét, bátorságát kell visszaadni.

A kampánynak nincs vége, különösen nincs a VIII. kerületben, amely a Fidesz gonoszságának laboratóriuma – mondja a kampányfőnök. A rendőrségi intézkedés, a házkutatás ijesztő volt, de nem lehet tudni, mire készül, mit tesz még a felbőszült kormánypárt. Ott, ahol rengeteg kiszolgáltatott ember él, akiknek a megélhetésük függ attól, hogy hová szavaznak. A Fidesz pedig beépült mindenhová, a polgárőrségtől a társasházakig.

A Klubrádió YouTube-csatornáján egyes fontosabb műsorainkat is megtalálja, de olyan tartalmakat is teszünk fel, mely a rádióhallgatóknak nem elérhető.

Ha feliratkozik a csatornára, nem marad le róluk. Kattinton az alábbi linkre - és ha be van jelentkezve Google-fiókjával - a FELIRATKOZÁS / SUBSCRIBE gombot kell megnyomni.

FELIRATKOZOM:

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2019.10.24. 09:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes