„Klubrádió
Reggeli gyors

Egészségünk - Nem csak a pénzen múlik, de azon is

18/11/2019 15:56

| Szerző: Klubrádió

Albániában magasabb a születéskor várható élettartam, mint Magyarországon, pedig kevesebbet költenek egészségügyre. Ám ez csak egy példa.

2019. november 18. Reggeli gyors - részlet 19.11.18. Kincses Gyula
07:55
00:00

Ahol többet költenek az egészségügyre, ott tovább is élnek az emberek. Ezt lehet leszűrni az Eurostat felméréséből, amely világosan mutatja, hogy a gazdagabb országokban, jellemzően Nyugat-Európában, Skandináviában jobban az életkilátások, mint Kelet-Közép-Európában, vagy a balti államokban. Van azonban ellenpélda is. Albániában magasabb a születéskor várható élettartam, mint Magyarországon, annak ellenére, hogy ott kevesebb pénz jut az ellátásra. Kincses Gyula egészségpolitikus szerint az életmód az, ami sokat számít. Az Eurostat egyébként megjegyzi, hogy az egészségügy az unióban tagállami hatáskörbe tartozik, nehéz összehasonlítani az egyes országok teljesítményét.

Maradva a pénznél: Magyarországon a nemzeti össztermék 7,4 százaléka jut az egészségügynek, az uniós átlag pedig 9,9 százalék. Ennél többet mond az az adat, amely szerint az ellátásra költött pénz kétharmada származik a költségvetésből, egyharmadát közvetlenül a betegek fizetik. Nem csak a gazdag emberek választják a magánszolgáltatókat, hanem mások is, mivel nem tudják, nem akarják kivárni a sorukat. A várólisták lassan végtelenül hosszúak lesznek. Egy-egy vizsgálatra összekuporgatja a pénzt az is, aki nem dúskál benne, hosszabb távon, egy krónikus betegségnél azonban nem lehet ez a megoldás. Főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a magánellátás sokkal drágább, mint az állami.

Kincses Gyula szerint tehát többet kellene költeni a hazai egészségügyre, és főleg másképp. Ha a betegségek megelőzésére, a járóbeteg-ellátásra szánnának többet, az biztosan hozna látható eredményt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi.

Reggeli gyors
2019.11.18.
Műsorvezető: Szénási Sándor