„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Így tegyünk a rák kialakulása ellen! – beszélgetés Dr. Schwab Richárdal

27/11/2023 11:42

| Szerző: Klubrádió

40 évesen mindenkinek el kell mennie kolonoszkópiára – hangsúlyozta Dr. Schwab Richárd. Szerinte a daganatos megbetegedések kialakulásában, a környezeti tényezők döntőek. Ha valaki rendszeresen sportol, nem iszik alkoholt, nem dohányzik és eljár szűrésekre 40 éves korától, akkor nem fog daganatos betegségben elhunyni – mondta a pénteki Reggeli személyben Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus, a budapesti MiND Klinika egyik alapítója. 

2023. november 24. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. november 24., péntek 09:00): Dr. Schwab Richárd
39:50
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

"40 éves korban tessék gasztróenteorológushoz fordulni, nem kell konzultálni előtte. Rögtön tessék kolonoszkópiára (vastagbéltükrözésre) jelentkezni" – üzente a hallgatóknak Dr. Schwab Richárd a Klubrádió péntek reggeli adásában. Ha polipot találnak a vizsgálatok során, akkor addig kutatnak, amíg meg nem találják az eredetét. "A polipok 95 százalékban nem örökletesek, hanem környezeti tényezők, baktériumok okozzák. "Ezektől meg lehet szabadulni! Fel tudunk lázadni a sorsunk ellen!" – hangsúlyozta a belgyógyász. 

Magyarországon a második leggyakoribb daganatos halálok a vastagbélrák Dr. Schwab Richárd szerint. Férfiaknál a tüdőrák, a vastagbél-, a prosztata-, illetve a májdaganat az, ami kockázati tényezőt jelent, mondta.

Mihez kezdjenek a nyugdíjasok és a szegények, hogy tudnak egészségesen élni? – kérdezte a riporter. "Nem tudom felmérni, hogy a répa- és almafelvásárlás mennyire problémás, de egyszerűen kevesebbet kell enni" – felelte a belgyógyász. Szerinte a legnagyobb probléma Magyarországon nem az alultápláltság, hanem a túltápláltság. "A böjtnek nem jó a marketingértéke. Azt reklámozzák, hogy ezt a táplálékkiegészítőt, azt a probiotikumot tessék megvenni!" – mondta. Hozzátette, "nem kell ezeket megvenni, elég ha hatórás szüneteket tartunk étkezések közben, hogy a szervezetünk regenerálódjon". Amit érdemes mégis szerinte megvásárolni az említett reklámokból, az a D vitamin, a kalcium és a magnézium. "Probiotikumot csak abban az esetben vegyünk, ha sérült a bélfal. Egy egyszerűbb antibiotikumkúra mellett sem kell probiotikum, elég a jó életmód és a helyes táplálkozás" – hangsúlyozta.

Dr. Scwhab szót ejtett arról is, hogy a tejet, a tojást és a glutént, illetve bármelyiket akkor érdemes elhagyni az étkezésből, ha valakinél polipot találtak, és kísérleteznek, melyik okozhatta. "Ezek magas kockázatú tápanyagok, de az emberek nagy többségének semmi baja nincs tőle" – tette hozzá. Ugyanígy szó esett a beszélgetésben az alkoholról: "Ha valaki jól van, jár szűrésekre, nincs polipja, akkor nyugodtan igyon egy-két pohár bort hetente. Nem arról van szó, hogy a két pohár bor halálos betegség, hanem csak egy plusz kockázati tényező" – fogalmazott Dr. Schwab Richárd. A futásról így vélekedett: "Egy interval futás (intenzív és pihentető futás felváltva) biztonságos, hatékony és gyógyító erejű. De ha valaki jól van a hosszútávfutástól is, akkor nyugodtan fusson hosszútávfutást." 

Dr. Schwab Richárd belgyógyász, gasztroenterológus, a budapesti MiND Klinika egyik alapítója. Pályafutását Pap Ákos professzor iskolateremtő műhelyében kezdte, és tíz évet töltött a tanítványaként országos gasztroenterológiai centrumokban. Nemzetközi szinten elsők között vezették be a klinikai gyakorlatba Peták István kutatóorvossal az onkológiai betegségek személyre szabott kezeléséhez a daganatok molekuláris jellemzését. A molekuláris biológiai diagnosztikát a mikrobiom, vagyis a bélflóra jellemzésével ugyanígy az elsők között kezdte meg a munkacsoportjuk. Ennek szakmai fókuszában ma az anyagcsere, a gyulladásos és daganatos betegségek mellett a stroke, a degeneratív neurológiai kórképek és a mikrobiom kapcsolatának kutatása és gyógyítása áll.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dr. Schwab Richárddal
2023. november 24., péntek 9:00
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert