„Klubrádió
Esti gyors

Élj tovább, magyar! - Selmeci János jegyzete

17/03/2023 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Az észteknek, a szlovéneknek és a portugáloknak valahogy például sikerült közeledni, vagy éppen túl is teljesíteni várható élettartamban az uniós átlagot, tanuljunk tőlük

2023. március 17. Esti gyors-részlet (2023.03.17. Selmeci János jegyzete)
02:20
00:00
Az Eurostat friss adatai szerint 2021-ben tovább csökkent a várható élettartam az Európai Unióban, így Magyarországon is, a szomorú adatok hátterében természetesen a koronavírus járvány, illetve a járvány következtében bevezetett intézkedések állnak, hogy kettő közül melyik jobban, azt nem szokás feszegetni. 

Sajnos azt sem szokás feszegetni, hogy akár van járvány, akár nincs, miért hal meg egy átlagmagyar 5-6 évvel korábban, mint az unió egy átlagos polgára.

Ezt a szomorú tényt természetesen bármikor fel lehet használni egy jó orbánviktorozásra, de ha jól megnézzük a statisztikát, sajnos azt fogjuk látni, hogy az 5-6 éves különbség konstans, és nem igazán történt az elmúlt 30 évben semmi.

Azaz a 13. havi nyugdíjozó, családtámogató, választás előtt osztogató, árstoppozó és árkommandózó magyar politika a hatalmon maradás mindennek feletti mámorában elfelejtett foglalkozni azzal, hogy nem lenne muszáj megelőzhető betegségekbe belehalni, hogy lehetséges hatékonyabban elkerülni és gyógyítani is a rákot, lehet csökkenteni az alkoholfogyasztás mértékét, vannak eszközök arra, hogy az emberek gyakrabban járjanak szűrővizsgálatokra, szóval, hogy lehetne értelmes politikát csinálni. (Úgy tisztességes, ha itt megjegyezzük, hogy az egyetlen értelmezhető (és persze vitatható) egészségügyi reformkísérletet a jelenlegi miniszterelnök még ellenzékből akadályozta meg, ami valószínűleg évtizedekre csökkentette bármilyen, mondjuk vizitdíjban gondolkodó kormány mozgásterét).

Pedig jó példa lenne bőven, az észteknek, a szlovéneknek és a portugáloknak valahogy például sikerült közeledni, vagy éppen túl is teljesíteni várható élettartamban az uniós átlagot, tanuljunk tőlük, írjuk fel a nagy, kék plakátokra, hogy „Élj tovább magyar!”, hogy (ha már úgyis Petőfi év van), jöhet később az ágyban, párnák közti, takaró alatti halál, és kezdjünk végre a magyarok életével valamit.

Sok mindent lehet egy választás előtt ígérni, de azt hiszem, hogy plusz 1-2 egészséges évért cserébe, amit a barátok, a család, a gyerekek, az unokák körében tölthetünk, sokan adnánk a szavazatunknál akár jóval többet is. 

Selmeci János jegyzete a 2023. március 17-i Esti gyorsban hangzott el.