„Klubrádió

Szűrővizsgálatok: miért fontos a rendszeresség 40 éves kor fölött?

26/08/2022 13:00

A kor előrehaladtával még az egészséges életmódot folytatók körében is növekedhetnek egyes megbetegedések kockázatai. Bizonyos negatív hatásokat nem tudunk elkerülni: a káros adalékanyagok, az UV-sugárzás vagy az öröklött, hajlamosító tényezők is mind-mind gondot okozhatnak idővel a szervezetünkben. Javasolt tehát negyvenéves kor felett rendszeresen orvosi szűrővizsgálatokra járni.

Milyen szűrővizsgálatok szükségesek?

Orvoshoz nemcsak akkor érdemes menni, amikor már tüneteket tapasztalunk magunkon, de akkor viszont ne halogassunk! Számos olyan betegség létezik, amely sokáig nem okoz fájdalommal járó tüneteket. Az idejében felállított diagnózis viszont megkönnyíti a kezelést és megelőzhető a súlyosabb betegségek kialakulása.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat elsősorban a melanóma, azaz a bőrdaganat korai felismerését szolgálja. A világosabb bőrű emberek sokkal veszélyeztetettebbek e tekintetben. Ha nyáron sokat vagyunk napon, akkor érdemes odafigyelni az anyajegyek elváltozásaira. Ha növekedésnek indul vagy a formája aszimmetrikus, akkor az aggodalomra adhat okot. Nemcsak a strandolás, hanem a napon végzett munka, kertészkedés is növelheti a melanóma kockázatát.

A daganatos megbetegedések is nagy biztonsággal kiszűrhetőek korai stádiumban. A vastagbélrák, illetve a prosztatarák a férfiak körében az egyik leggyakoribb daganattípus. A prosztatagyulladás szintén sok férfi életét keseríti meg. A kellemetlen tünetek közé tartoznak a vizelési problémák, a fájdalom deréktájon vagy a keresztcsontnál. A korai magömlés hátterében is állhat a prosztatagyulladás. Érdemes tehát ezeknél a tüneteknél is felkeresni az urológus szakrendelést, de két-három évente tanácsos prosztatavizsgálatot beiktatni.

A fogászati vizsgálatok szintén megelőzhetik a nagyobb problémák kialakulását. A fogkő-eltávolítással egybekötött szűrővizsgálat feltárhat kialakuló fogszuvasodást, vagy kisebb lyukat a fogon, ami még nem okoz fájdalmat. A kezeletlen ínygyulladás is okozhat később problémát, a fogak elvesztéséhez vezethet. A szájüregben emellett kialakulhatnak daganatok, amelyek korai diagnosztizálásában a fogorvosnak van fontos szerepe.

A szív- és érrendszeri megbetegedések népbetegségnek számítanak hazánkban. Ha a családunkban már előfordult magas vérnyomás, szívinfarktus vagy stroke, akkor negyvenéves kor felett indokolt a rendszeres ellenőrzés. A vérnyomásproblémák mellett az érelmeszesedésre is fény derülhet, amelynek káros hatásait csökkenthetjük, ha időben sikerül felismerni. Laboratóriumi vérvizsgálattal nemcsak bizonyos érrendszeri problémákra, hanem a cukorbetegség előjeleire is felfigyelhet a szakorvos.

A lényeg a rendszeresség

Ha még nem voltunk korábban semmilyen egészségügyi szűrővizsgálaton, akkor érdemes kikérnünk a háziorvosunk tanácsát. Szükség esetén beutalót állít ki az adott szakrendelésre.

Fontos, hogy ne halogassuk az orvosi vizsgálatot, ha valamilyen problémát fedezünk fel magunkon! Egy anyajegy elváltozása, az egyszerű fáradékonyság, gyakori rosszullét vagy akár a merevedési zavar és a korai magömlés hátterében is állhatnak komolyabb problémák. A prosztatarák korai diagnózisa szinte száz százalékos gyógyulást eredményezhet. A vastagbél-, bőr- vagy prosztatadaganat elhanyagolása azonban áttétek kialakulásához vezethet. Az időben felfedezett rosszindulatú elváltozás tehát rendkívül fontos.

A daganatszűréseket legalább két- vagy háromévente érdemes beiktatni. A fogorvosi, bőrgyógyászati és laborvizsgálatokat pedig minden évben tanácsos igénybe venni. A legfontosabb, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra! Ha pedig valamilyen panaszunk van, akkor ne várjunk, hanem azonnal keressünk fel egy szakrendelést!

Életmódváltással az egészségért

A szűrések csupán a betegségek felismerésében segítenek. Az életmódunkkal azonban sokat tehetünk azért, hogy sokáig egészségesek maradjunk. A kor előrehaladtával a testünk egyre kevésbé képes kompenzálni a káros hatásokat. Érdemes tehát az alkoholfogyasztásunkat mérsékelni vagy megfontolni a dohányzásról való leszokást. E káros szenvedélyek ugyanis növelik a daganatos megbetegedések kockázatát.

Az egészséges táplálkozással nemcsak megfelelő tápanyagokkal és vitaminokkal láthatjuk el szervezetünket, de a normális testsúly eléréshez is hozzásegítjük. A túlsúly ugyanis számos megbetegedés rizikófaktora, többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség kialakulásának esélyét is növeli. A testmozgás általánosan jó hatással van a testünkre és a közérzetünkre is, illetve ezzel is hozzájárulhatunk a felesleges kilók leadásához. Akkor is érdemes elkezdenünk a rendszeres sportot, ha eddig nem tettük. Azonban figyeljünk oda a fokozatosságra és az alkatunknak megfelelő sportágat válasszuk! A testünk meghálálja az odafigyelést, fittebbnek és egészségesebbnek érezzük majd magunkat.

A negyvenedik életév betöltése után nemcsak a nők, hanem a férfiak számára is rendkívül fontos a rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatok igénybevétele. Akkor is érdemes kivizsgáltatni magunkat, ha nincs különösebb panaszunk. Számos olyan betegség van, amelyek korai szakaszban nem okoznak tünetet, de a szakember felfigyelhet a bajra!

(X)