„Klubrádió
Útszélen

Doktorok – Józsa Márta jegyzete

5/03/2023 13:08

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

A mai hatalom úgy véli, hogy az orvosok amúgy meglehetősen öncenzúrázott, a szolidaritás szót hírből sem ismerő érdekérvényesítése olyannyira bosszantó számára, hogy igyekszik szitokszóvá tenni az orvos szót. A tanár szót már talán sikerült is.

2023. március 05. Útszélen-részlet (2023.03.02. Józsa Márta jegyzete)
02:51
00:00

Lator László költő, műfordító, esszéista írja le azt a történetet emlékezéseiben, amelyben jó példára találunk a cenzúra működéséről. Megjelent – írja – mondjuk egy sikeresnek ígérkező francia regény a Modern Könyvtárban, Paul Guimard Hárman Párizsbanja, már ki volt nyomva, amikor egy éber szem megakadt ezen: az őrült oroszok, sértheti a szovjet érzékenységet, igaz, hogy abban a fejezetben Párizsba szökött fehérekről van szó, de akkor is. A még el nem kelt példányok vissza, egy szociális intézetben három betűt zsilettel óvatosan-szépen kivakartak, három másikat nyomtak kézzel a helyére. Lett belőle őrült orvosok. A városban pillanatok alatt ment el híre, mindenki ezen röhögött. Eddig a történet.

Akkor, amikor ez szóba került, még nem gondoltuk, hogy visszajön ez az őrült világ, és hol a társadalom, hol a hatalom így-úgy viszonyul az oroszokhoz. Meg az orvosokhoz. Ennek is megvan a maga hagyománya, gondoljunk csak a sztálini orvosperekre. És igenis, van hasonlóság.

A mai hatalom úgy véli, hogy az orvosok amúgy meglehetősen öncenzúrázott, a szolidaritás szót hírből sem ismerő érdekérvényesítése olyannyira bosszantó számára, hogy igyekszik szitokszóvá tenni az orvos szót. A tanár szót már talán sikerült is. Ami pedig az oroszokat illeti – itt is sikerült oroszpárti és oroszellenes csoportokra hasítani a társadalmi tudatot, mintha ennek volna bármi köze volna egy nemzethez, egy kultúrához, egy identitáshoz.

Szögezzük le, orvos az, aki a hippokratészi eskü szerint gyógyít. És nem az, aki a hatalom szerint akadályozza a NER gördülékeny működését azzal, hogy felhívja a figyelmet a belügyileg vezényelt gyógyítás anomáliáira.  Orosz pedig az, aki orosznak vallja magát, többnyire oroszul beszél, és orosz kultúrája van. És nem az, aki vakon követi a putyini-orbáni eszméket és ennek szellemében gyilkol. Mert az gazember vezérével együtt.

Putyin magyar csodálójának elsődleges ismérve pedig nem az, hogy magyarnak vallja-e magát. Hanem az a rendszer, amelynek feje együtt kvaterkázik a zsarnokkal, és igyekszik minél hűségesebb tanítványa lenni.

Az idézett Lator-féle anekdota szellemével ma már aligha élhetne a cenzúra. Nem helyettesíthetné az oroszok szót az orvosokkal, vagy fordítva. Különbség az, hogy ma már, az internet korában nehezen képzelhető a több tízezer kötet zsilettpengével és golyóstollal való cenzúrázása. Bár ahogy elnézem a kormánypárti propaganda működését, volna rá igény. És igaz ugyan, hogy az internet nem felejt, de az ember igenis, rendre nem tanul a történtekből. Ő táncolni kezd, vörösbort iszik és röhög, egy rózsaszín, lucskos húspárnaként segítségért üvöltök. Ezt most a Tudósok zenekartól idéztem.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. március 2-i adásában hangzott el.