„Klubrádió
Reggeli gyors

Dezső: A háború előtt is volt orosz befolyásolási kísérlet Európában

5/04/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az európai titkosszolgálatok feltártak néhány orosz befolyásolási hálózatot. Céljuk azon európai, jellemzően szélsőjobboldali szereplők figyelmeztetése, akikkel ezek a hálózatok kapcsolatba léptek – mondta el Dezső András, a hvg.hu munkatársa.

2024. április 05. Reggeli gyors - részlet 24.04.05. Dezső András
10:25
00:00

Hat európai titkosszolgálat közös műveletében derült fény arra, hogy két, Magyarországon élő francia állampolgárnak is köze van ahhoz az orosz befolyásolási hálózathoz, amelyről először március végén Petr Fiala cseh miniszterelnök számolt be, miután a cseh titkosszolgálat egy Moszkvából finanszírozott propagandahálózatot leplezett le. A Fiala által említett csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett orosz propagandát – írja Dezső András, a hvg360-on megjelent cikkébben.

"Más az, amikor valaki az oroszokkal szimpatizáló véleményeket oszt meg, és más, amikor megfigyelhető, a koordinált propaganda terjesztése" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Dezső, hozzátéve, hogy a hatóságok utóbbiakra fókuszáltak, egész pontosan a bizonyíthatóan Moszkvából koordinált propagandatevékenységre. Így jutottak el a Csehorszában működő – azóta eltűnt – Voice of Europe nevű weboldalhoz.

Ugyanehhez az orosz befolyásolási hálózathoz kötődik ugyanis egy Budapestről szerkesztett weboldal, a Visegrád Post is, így ennek az oldalnak az alapító-főszerkesztője, a Párizsban született Ferenc Almássy és egyik szerzője, a szintén a magyar fővárosban élő francia újságíró, Nicolas de Lamberterie is a kémelhárítás látókörébe került.

Az európai szolgálatok arra jutottak, hogy a Visegrád Post – cseh "partneréhez", a Voice of Europe-hoz hasonlóan – közvetítőkön keresztül, de végső soron a Kremlből kapja a támogatást, cserébe Moszkva utasításait követi – írta Dezső. Ezzel kapcsolatban kifejtette, ezek a propaganda-orgánumok kifejezetten szélsőjobboldali politikusokat szólaltatnak meg.

Fontos, hogy akikkel ezek a médiumok kapcsolatba lépnek, nem következésképpen az orosz befolyási hálózat részei, de ez a befolyási hálózat törekszik ilyen irányokban kapcsolatokat építeni.

Hozzátette azt is, hogy az orosz-ukrán háború előtt is voltak hasonló befolyásolási műveletek, példaként Kovács Bélát emelte ki. A korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper. Végül "KGBélát" az Európai Unió intézményei elleni kémkedés és költségvetési csalás miatt 5 év fegyházra ítéltek el tavaly jogerősen. "Ez a törekvés már a 2000-es évek közepétől megjelent."

Alapvetően az a cél, hogy ezeket a hálózatokat leleplezzék, és azokat, akik belekeverednek, figyelmeztessék arra, hogy milyen tevékenységre akarják rávenni őket. Ferenc Almássy és Nicolas de Lamberterie kifejezetten szélsőjobboldali körökkel állnak kapcsolatban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Dezső Andrással
2024.04.05., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert