„Klubrádió
Reggeli gyors

Jójárt: A terrorakció az orosz szolgálatok inkompetenciáját bizonyítja

28/03/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Nem hiányzott ez a merénylet az orosz vezetésnek, mert rámutat arra, hogy mennyire inkompetensek a szolgálatok, nem tették dolgukat. Helyette inkább Navalnijjal és más háborúellenes szereplőkkel voltak elfoglalva – véli Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének külsős munkatársa.

2024. március 28. Reggeli gyors - részlet 24.03.28. Jójárt Krisztián
06:52
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, múlt hét péntek este lövöldözés volt egy Moszkva külvárosában található Crocus City Hall koncertcsarnokban. A terrortámadásban legalább 60 ember meghalt, és több mint 126-an megsebesültek – közölte az FSZB orosz hírszerző szolgálat.

Moszkva azóta a nyilvánosság előtt mindent megtesz, hogy valamilyen Ukrajna oroszellenes akciójának állítsa be – annak ellenére is, hogy az Iszlám Állam nyíltan felvállalta – a támadást. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, mit csináltak Putyin titkosszolgálatai? A hvg360-on megjelent elemzés szerint totális csődöt vallottak. Az is kérdés, hogy az orosz társadalom hogyan fogadja ez?

"Tekintettel arra, hogy két év folyik a háború Ukrajna ellen, az orosz társadalmat pedig már tíz éve hangolják Ukrajna, illetve a Nyugat ellen, kvázi indoktrinálva őket, azt gondolom, hogy az orosz társadalom jelentős részét meggyőzi ez a magyarázat" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének külsős munkatársa. Hozzátette, bár maga Vlagyimir Putyin is elismerte, hogy a támadást az Iszlám Állam hajtotta végre, de egyértelműen Ukrajnára, mint megbízóra igyekszik terelni a gyanút. "Ez egyben előre is vetíti azt, hogy mennyire várhatunk az ügyben objektív vizsgálatot. Tehát nyilvánvalóan azt fogják kihozni, hogy Ukrajna tervezte a merényletet, vagy valamilyen formában Ukrajna a felelős érte" – összegezte. Ennek logikus magyarázatát abban látja, hogy Oroszország Ukrajnát megtámadta, és háborúban állnak, még ha a támadó ezt nem is ismeri el.

Arra Jójárt azonban nem számít, hogy az eset eszkalálná a jelenlegi helyzetet orosz részről. "Nem hiányzott ez a merénylet az orosz vezetésnek, mert rámutat arra, hogy mennyire inkompetensek az orosz szolgálatok, nem tették dolgukat. Helyette inkább Navalnijjal és más háborúellenes szereplőkkel voltak elfoglalva, ahelyett, hogy a valóban extrémista szervezetek felszámolására, és a terrorcselekmények megakadályozására fókuszáltak volna."

A kommunikáció amellett, hogy Ukrajnát, vagy akár az Egyesült Államokat sejteti a támadás mögött, azt is hangsúlyozza, hogy profi akciót hajtottak végre. Ezzel kapcsolatban Jójárt megjegyezte, hogy a közzétett felvételeken az látszik, hogy az elkövetők nem voltak professzionális fegyverhasználók, "nagyon amatőr módon működtek".

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jójárt Krisztiánnal
2024.03.28., csütörtök 8:45
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János