„Klubrádió
A lényeg

11 embert vettek őrizetbe a moszkvai terrortámadást követően

23/03/2024 12:37

| Szerző: Klubrádió

A péntek esti támadás halálos áldozatainak a száma 115-re emelkedett – közölték a moszkvai hatóságok, amelyek szerint ez vélhetően nem a végleges szám lesz. 

Időközben az orosz hatóságok azt is elmondták, hogy már 11 embert fogtak el, közülük 4 olyan embert, akiket a terrortámadás elkövetésével vádolnak.

Az FSZB, az orosz Biztonsági Szolgálat annyit közölt, hogy a merénylők át akartak menni Ukrajnába, az ukrán oldallal tartották a kapcsolatot. Kézenfekvő, hogy a Kreml elsőként Ukrajnát fogja okolni, hiszen a két ország harmadik éve áll háborúban egymással. A terrorakciót ugya az Iszlám Állam vállalta magára, de Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese olyat is mondott pénteken, hogy likvidálná az ukrán vezetőket, ha kiderülne, hogy közük van a Moszkva környéki terrortámadáshoz. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint, országának semmi köze a merénylethez.

RUSSIA TERRORIST ATTACK
 
Terrortámadás Moszkvában
 
Egy orosz rendőr őrködik a leégett Crocus City Hall koncerthelyszín közelében egy terrortámadást követően a Moszkva melletti Krasznogorszkban, Oroszországban, 2024. március 23-án. Március 22-én este egy legfeljebb öt fős fegyveres csoport megtámadta a moszkvai régióban található Crocus City Hall-t, – közölte az orosz mentőszolgálat. A nyomozóbizottság megerősítette, hogy 93 ember meghalt, több mint 100 ember pedig kórházba került. Az orosz FSZB vezetője, Alekszandr Bortnyikov március 23-án 11 ember letartóztatásáról számolt be Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, köztük mind a négy terrorista, akik közvetlenül részt vettek a terrortámadásban.
Fotó: EPA/MAXIM SHIPENKOV
 

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeddig nem szólalt meg közvetlenül a terrorakció kapcsán, ugyanakkor a TASZSZ orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, az elnök mindenkinek mielőbbi gyógyulást kívánt, és köszönetét fejezte ki az orvosoknak.

A koncertteremben fellobbant tüzet az éjszaka folyamán sikerült megfékezni. A bent rekedtek mentését, azonban egyes, a közösségi médiában terjedő videók tanúsága szerint jelentősen megnehezítette, hogy a terem vészkijáratai közül több be volt zárva. Az épület tetőszerkezete teljesen kiégett.

A Piknik együttes péntek esti koncertjére egyébként az összes jegyet eladták. Nagyjából 6800-an lehettek az épületben. A népszerű zenekar énekese kijelentette, a temetési és kórházi költségeket a zenekar állja. Szerintük az ilyen esetek csak erősítik az oroszok egységét.