„Klubrádió
A lényeg

Spiegel: Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából

28/03/2024 07:20

| Szerző: Klubrádió

Propagandahálózatot lepleztek le európai hírszerző szolgálatok. Az is kiderült, hogy német, belga, francia, holland és lengyel politikusok mellett magyar politikusok is kaptak pénzt.

Magyar politikusok is részei lehettek annak a Moszkvából finanszírozott propagandahálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat leplezett le – írja a Spiegel. A csoport a prágai székhelyű Voice of Europe hírportálon keresztül terjesztett olyan narratívákat, amelyek célja az volt, hogy az Európai Uniót eltántorítsa attól, hogy segítse Ukrajnát az orosz hadsereg elleni harcban – erről maga Petr Fiala cseh miniszterelnök számolt be szerdán.

A hvg.hu idézte a Deník N nevű cseh napilapot is, amely a “Voice of Europe” híroldalt mutatta be. A lap olyan politikusok nyilatkozatait tette közzé, amelyekben arra szólították fel az EU-t, hogy állítsa le az Ukrajnának nyújtott támogatásokat. A “Voice of Europe” szerda este már nem volt elérhető.

Konkrétumok nélkül megjegyezték, hogy voltak olyan politikusok, akik ezért pénzt is kaptak Oroszországból. Nagy összegről lehet szó tekintve, hogy a pénzek egyes esetekben a júniusi európai parlamenti választásokra való választási kampányukat is fedezték.

Pénzeket német, belga, francia, magyar, holland és lengyel politikusok kaptak – írja a Deník N cseh külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Az Alternatíva Németországért (AfD) is érintett. Csehország felvette szankciós listájára a “Voice of Europe”-ot és annak feltételezett támogatóit.

A Spiegel szerint fél tucat európai hírszerző szolgálat vett részt a hálózat leleplezésében. A “Voice of Europe” mögött állítólag egy ukrán származású oroszbarát oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátja, Viktor Medvecsuk áll.