„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Covid – Háború a természet ellen

24/12/2020 00:05

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Kevesen gondolnak bele, hogy a járványnak, az azzal kapcsolatos korlátozásoknak milyen hatásuk van az emberi kapcsolatokra, a pszichiátriai betegekre.

2020. december 23. Reggeli személy - részlet 20.12.23. Rigó Péter
22:54
00:00

Meglepő állítást tett a pandémiával kapcsolatban  Rigó Péter, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addigtológiai Intézet főorvosa. Azt mondta, hogy gyakorlatilag egy világháborút vívunk a természet ellen, amelyet persze nem lehet legyőzni. A természet most visszavág a technikai civilizációnak, jelzi, hogy vele nem lehet úgy bánni, ahogy az emberiség teszi.

Rigó Péter a járvány pszichikai hatásairól is beszélt, amelyek egy része most, más része később jelentkezik. Sokan nyúlnak az alkoholhoz, kábítószerekhez. Az ember egyik legfontosabb élménye a közösségi élmény. Ha a járvány megfékezéséről gondolkodunk, akkor egyértelmű: korlátozni kell a találkozások számát. Egy szigorú korlátozás után az átmeneti könnyítés nem szerencsés. Azonban, ha a lelki hatásokat tekintjük, mindenkinek szüksége van arra, hogy karácsonykor a szeretteivel találkozzék. A két szempont között mérlegelni, egyensúlyozni kell, ami nem egyszerű.

A Nyírő Gyula Intézet kijelölt központ, amelyben covidos betegeket is fogadni kell. Ez azt is jelenti, hogy az eredeti funkcióját nem tudja teljesen ellátni. A pszichiátriai betegek egy részének ellátását meg lehet oldani internetes módszerekkel is, de nagyon fontos lenne a személyes találkozás. A drogambulanciát pedig egyáltalán nem lehet bezárni.

Az új, pszichiátriai szuperintézmény létesítését, ami gyakorlatilag az OPNI, közismert nevén a Lipótmező hiányát lenne hivatott pótolni, aggályosnak tartja a főorvos. Etikátlan az eljárás, a szakmát mellőzték a döntéshozók. Amióta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet bezárták, tényleg az utcán vannak olyan betegek, akik kezelésre szorulnának.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: OPNI.

Reggeli személy
2020.12.23. 09:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert