„Klubrádió
Reggeli gyors

Elmegyógyintézetből elit iskola

14/12/2020 10:07

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A szűk elit mindig is figyelt a befolyásának megőrzésére. Ennek egyik módja a vagyonfelhalmozás, a másik az oktatás. Közben az állami iskolarendszer pusztul.

2020. december 14. Reggeli gyors - részlet 20.12.14. Radó Péter
10:06
00:00

Bentlakásos, ötéves elit iskolát hoznak létre Lipótmezőn, amely nemzetközi érettségit fog adni, természetesen tandíjért. Az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet épületét már meg is kapta a Közép-európai Oktatási Alapítvány, s vele mindjárt kétmilliárd forintot is, közpénzből. A kormányra jellemző, hogy az itt folyó tevékenység nem tartozik majd a köznevelési törvény hatálya alá, tehát már a törvényesség látszatára sem figyel.

Radó Péter oktatáspolitikai szakértő úgy véli, hogy a tendencia látható és valamennyire érthető is. Amikor egy szűk elit kezében van a hatalom, azt megpróbálja megtartani, illetve saját utódainak tovább adni. Ennek egyik módja a vagyonfelhalmozás, a másik az iskoláztatás. És itt nem csak a tudás megszerzésére kell gondolni, hanem a szocializációra és a kapcsolati hálóra is. Még 30 év múlva is ennek az elitnek egy másik generációja irányíthatja az országot, amelynek tagjai ismerik egymást az iskolából.

Debrecenben volt hasonló kezdeményezés, de egy picit döcög a dolog, mert rendkívül magas a tandíj. Itt nem lesz gond, hisz a fenntartó kuratórium tandíjmentességet adhat, valószínűleg szinte bármilyen indokkal.

Az állami oktatási rendszer színvonala zuhan, tíz éve pusztul az egész. Ez marad az alsó középosztálynak, a szegényeknek. A valamivel tehetősebbek menekítik a gyerekeiket, többnyire egyházi iskolákba, merthogy azok vannak. Az elit pedig létrehozza a saját intézményeit, mint amilyennek a lipótmezei is ígérkezik. Az egyházi vezetők általában igyekeznek visszaszerezni egykori befolyásukat, például az oktatásban, de nem akarják túlnyerni magukat, tehát a szegények tömegeivel nem szeretnének nagyon foglalkozni. És a vallási elveket sem szokták ráerőltetni az oktatásra, viszonylagos függetlenséget biztosítanak általában a tanároknak – jegyezte meg Radó Péter. Hogy miképp oktatnak ezekben az iskolákban, azt a kormány egyedi döntésekkel szokta szabályozni. Mindenesetre többet engedhetnek meg maguknak, mint mondjuk egy romák felzárkóztatásával foglalkozó intézmény, pedig ez is, az is magániskola.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipedia.

Reggeli gyors
2020.12.14.06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor