„Klubrádió

Az oktatás után a közigazgatásban folytatják a tesztelést

7/12/2020 12:20

| Szerző: Klubrádió

Alacsonynak ítélte az oktatási intézményekben tesztre jelentkező dolgozók számát az operatív törzs. A közigazgatásban dolgozók közt első sorban azok tesztelését tervezik, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel. A tesztelés továbbra is ingyenes és önkéntes lesz. Orbán Viktor a mai nap folyamán bejelenti a karácsonyi időszakra vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatos döntéseket.

Az oktatásban dolgozók után a közigazdaságban dolgozókat fogják tesztelni - erről beszélt György István, a területi közigazgatásért felelős államtitkár az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Mint mondta, azokat tesztelik majd, akik ügyfelekkel találkoznak, valamint ezen a héten még folytatják az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók tesztelését is. A tesztelés továbbra is önkéntes és ingyenes.

A kormányhivatalokban és járási hivatalokban az ügyfelekkel való találkozás továbbra is előzetes egyeztetés alapján történik.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozat - Balatonbogl
 
Koronavírus-teszt Fotó:
MTI/Varga György
 

Az államtitkár elmondta: a kormány célzott, csoportos tesztelést rendelt el a bölcsödékben, iskolákban, óvodákban, egészségügyi intézményekben. Most zárult a tesztelés második hete. Ennek eredményeivel kapcsolatosan György István elmondta: több mint ezer fő segítette a tesztelést, egyetemisták is segítettek a folyamatban, az első heti tesztelés során az operatív törzs nagyobb részvételre számított. Még 70 százalék fölötti részvétel is alacsonynak minősíthető – foglalta össze a Portfolio.

A bölcsődékben 8873 főt teszteltek. 117 esetben lett pozitív az eredmény, ez 1,32 százalék. Az óvodáknál 39840 kollégát teszteltek, az iskolákban 1,91 százalék lett pozitív. Az egészségügyi intézményekben 20735-en vettek részt, összességében 186143 tesztet végeztek el a héten, összességében 63,36 százalékos részvételt jelent ez, a pozitív eredmények 2,44 százalékot tettek ki első héten, 1,98 százalékot a második héten.

A karácsonyi időszakra vonatkozó szabálkyozásokkal kapcsolatban javaslatokat fogalmazott meg az operatív törzs, ezekről a mai nap folyamán ad közre tájékoztatást Orbán Viktor miniszterelnök.